Sök

2017

01.08.17 13:35

Försvarsministern svarade på riksdagsledamöternas frågor om donationen av stormgevär till Försvarsutbildningsföreningen och om vapenexporten

Försvarsminister Jussi Niinistö svarade den 31 juli 2017 på riksdagsledamot Sirpa Paateros och riksdagsledamot Erkki Tuomiojas skriftliga spörsmål om försvarsmaktens donation av stormgevär till Försvarsutbildningsföreningen.

Ministern poängterade i sitt svar att den lagstiftningsmässiga grunden för donationen är förordningen om statsbudgeten enligt vilken lös egendom som tagits ur bruk kan överlåtas utan vederlag, förutsatt att överlåtelsen anses vara motiverad och ändamålsenlig med tanke på statens intressen. I fråga om innehavstillstånd och förvaring förutsätter överlåtelsen godkännande från Polisstyrelsen, som är underställd inrikesministeriet.

Vapnen överlåts inte för att utföra Försvarsutbildningsföreningens offentliga förvaltningsuppgifter, så som Paatero framför i sitt spörsmål.

Överlåtelsen av vapnen grundar sig på försvarsministerns beslut av den 22 juni 2017. Beslutet bemyndigar försvarsmakten att donera 400 stormgevär som kan omvandlas till halvautomatiska skjutvapen, inbegripet utrustningen, till Försvarsutbildningsföreningen utan vederlag.

Försvarsmakten och Försvarsutbildningsföreningen har ingått ett partnerskapsavtal och Försvarsutbildningsföreningen nämns som en strategisk partner i statsrådets försvarsredogörelse.

Finlands linje i fråga om export av försvarsmateriel är en av de striktaste

Försvarsministern svarade den 31 juli 2017 även på riksdagsledamoten Paavo Arhinmäkis skriftliga spörsmål om export av försvarsmateriel.

Försvarsministern konstaterar att förhållningssättet till exportavsikterna i Mellanöstern har till följd av konflikten i Jemen blivit mer återhållsamt den senaste tiden. Situationen och dess utveckling analyseras kontinuerligt och noggrant. Situationen i Jemen följs upp av en sanktionskommitté som tillsatts av FN:s säkerhetsråd. Kommittén har inte meddelat några förbud mot export till Förenade Arabemiraten, Jemen eller den Saudiledda koalitionen. Inte heller EU har meddelat sådana förbud.

Den 10 juli 2017 godkände statsrådet enhälligt ett exporttillstånd som omfattar uppskjutningsramper för drönarsystem. Dessa system används för spaning, territorialövervakning, sjö- och gränsbevakning, dokumentation av naturkatastrofer och framställning av lägesbilder. Drönarna är inte utrustade med vapen.

EU:s medlemsstater exporterar fortfarande betydande volymer försvarsmateriel till länder runt Persiska viken. I europeisk jämförelse är Finlands linje en av de striktaste. De nordeuropeiska länderna utgör en viktig referensram för Finland vid prövningen av exporttillstånd. I år har bland annat Tyskland och Sverige fortsatt att bevilja tillstånd för export till länder runt Persiska viken.

År 2016 beviljade Finland tre permanenta tillstånd för export till Förenade Arabemiraten. Åtta tillfälliga exporttillstånd beviljades för demonstrations- och testanvändning. I år har Finland beviljat fem permanenta exporttillstånd. År 2016 beviljades inga tillstånd för export till Saudiarabien och i år har det beviljats två sådana exporttillstånd.

Försvarsministerns svar på de skriftliga spörsmålen kan läsas i sin helhet på försvarsministeriets webbplats på adressen http://www.defmin.fi/sv/aktuellt/skriftliga_sporsmal.




Tillbaka till rubrikerna