Sök

2017

07.10.17 15:13

Försvarsminister Niinistö talade till reservisterna i Villmanstrand

Försvarsminister Jussi Niinistö höll festtal vid Etelä-Karjalan Reserviupseeripiiris 60-års jubileum och Lappeenrannan Reserviupseerikerhos 90-årsjubileum i Villmanstrand den 7 oktober 2017. I sitt tal behandlade minister Niinistö bl.a. Finlands försvarslösning och utvecklandet av beredskapen.

När den säkerhetspolitiska omgivningen förändras, måste man satsa på beredskap. "Jag har besökt alla försvarsmaktens truppförband som ger beväringsutbildning och jag har med egna ögon fått bevittna den avgörande utvecklingen i beredskapsfrågorna.  Medan det tidigare var utbildningen som kom först, så är det numera beredskapen man utgår ifrån. Det är inte lönt att komma hit i onda avsikter", konstaterade Niinistö.

I somras fastställdes en fjärde lagstadgad uppgift för försvarsmakten: att ge och ta emot internationellt bistånd.

"Denna uppgift - i likhet med alla andra av försvarsmaktens uppgifter - måste också övas. En lämplig tidpunkt för en multinationell storövning i Finland är i början av 2020-talet", konstaterade minister Niinistö.
Minister Niinistö talade också om kontinuiteten i den finska försvarslösningen. Den allmänna värnplikten och ett regionalt försvar som täcker hela landet håller man målmedvetet fast vid. "Tidvis har det förts fram att hörnstenarna i Finlands försvar är föråldrade, men nu har de plötsligt blivit mycket eftertraktade även internationellt. Finland bygger upp säkerhet, snarare än konsumerar den", betonade Niinistö.

I slutet av sitt tal gratulerade försvarsministern Etelä-Karjalan Reserviupseeripiiri och Lappeenrannan Reserviupseerikerho med anledning av deras jubileumsår. "Jag värdesätter det arbete som ni tillsammans med de andra reservistorganisationerna gör för vårt försvar och vår försvarsvilja", berömde minister Niinistö.


Tillbaka till rubrikerna