Sök

2017

06.07.17 09:00

Försvarsmakten skaffar radiokomponenter och routrar till inhemsk mjukvarudefinierad radio

Försvarsminister Jussi Niinistö har gett Försvarsmakten fullmakt att ingå ett ramavtal med det inhemska bolaget Bittium Wireless Oy om köp av radiokomponenter och routrar till mjukvarudefinierad radio.

Inom Försvarsmakten används mjukvarudefinierad radio för en säker dataöverföring. De radiotekniska egenskaperna hos de anordningar som ska anskaffas kan utvecklas med hjälp av programvara utan att själva radioanordningens komponenter behöver ändras. Med radiokomponenterna och routrarna utvidgas det taktiska dataöverföringsnätet såväl inom armén och marinen som inom flygvapnet.  Vid Försvarsmakten tas tekniken för mjukvarudefinierad radio i bruk stegvis.

Utvecklandet av tekniken för mjukvarudefinierad radio inleddes vid Marinen under 1990-talet. Finland har ett betydande nationellt kunnande i branschen inom både forskningen och industrin.

Ramavtalet gäller leveranser åren 2018?2020. Det högsta värdet av ramavtalet inklusive moms är cirka 37 miljoner euro och den sysselsättande verkan inom landet cirka 50 årsverken.

Mer information ges av Jouko Tuloisela, regeringsråd vid försvarsministeriet, tfn 0295 140412 och av Jari Viuho, sektorledare vid Försvarsmaktens logistikverk, tfn 0299 800 (växel)


Tillbaka till rubrikerna