Sök

2017

29.06.17 18:15

Finland bjudits in till en arbetsgrupp för att effektivisera samarbetet mellan Natos arméer vid ammunitionsanskaffning

I samband med Natos försvarsministermöte den 29 juni vid Natos högkvarter undertecknade försvarsminister Jussi Niinistö en avsiktsförklaring som ger Finland möjlighet att delta i arbetsgruppen som tillsätts för att effektivisera samarbetet vid anskaffning av ammunition till arméerna och projektarbetet som gäller detta.

Finland och Sverige är de enda länderna utanför Nato som blivit inbjudna att delta i arbetsgruppen med stöd av programmet "Enhanced Opportunities Partnership" (EOP). Sverige överväger att gå med i arbetsgruppen. 11 Natoländer och Finland kommer att delta i arbetsgruppen.

Deltagande i arbetsgruppen stöder försvarsmaktens arbete och möjliggör billigare styckkostnader för ammunition om projektilerna upphandlas gemensamt. Medlemskap i arbetsgruppen ger dessutom möjlighet att delta i användarsamarbetet för ammunition.

Arbetsgruppen ska också utreda möjligheterna till gemensam förvaring av ammunitionen. Genom att delta i detta arbete kan man också stöda den militära försörjningsberedskapen.

Ytterligare upplysningar: Olli Ruutu, chef för materielenheten vid försvarsministeriets resurspolitiska avdelning, tfn 0295 140410.

Korrigering 29 juni 2017 klo 19.54 (11 Natoländer och Finland kommer att delta i arbetsgruppen.)



Tillbaka till rubrikerna