Sök

2016

10.10.16 10:00

Försvarsmakten skaffar skolflygplan

Försvarsminister Niinistö har befullmäktigat Försvarsmakten att köpa skolflygplan för primär flygutbildning och grundläggande flygutbildning av det brittiska bolaget Babcock International PLC. Anskaffningen omfattar 28 begagnade Grob G115E-övningsflygplan och den utbildning som behövs för att ta i bruk planen.

Avsikten är att flygplanen ska moderniseras i Finland efter anskaffningen. Moderniseringen omfattar bildskärmar och radioutrustning som möjliggör utbildning för moderna navigeringsmetoder.

Anskaffningen ingår i utvecklingen av Försvarsmaktens flygutbildning i sin helhet. Det totala värdet av materielanskaffningen är ca 6,6 miljoner euro, vilket inte innefattar den planerade moderniseringen. Leveransen av flygplanen förläggs till 2016 och 2017.

Den primära och grundläggande flygutbildningen med de nuvarande Vinka-flygplanen tillhandahålls av Patria Aviation Oy. Förhandlingarna om anordnandet av underhålls- och flygutbildningstjänster med de nya flygplanen har ännu inte slutförts.

Ytterligare upplysningar ges vid försvarsministeriet av Marika Myllykangas, specialsakkunnig, tfn 0295 140 424, och vid staben för Försvarsmaktens logistikverk av Kari Renko, biträdande chef, ingenjörbrigadgeneral, tfn 0299 800 (växel).


Tillbaka till rubrikerna