Finlands ordförandeskap i Nordefco 2021
Enligt det samförståndsavtal (MoU) som styr det nordiska försvarssamarbetet (Nordic Defence Cooperation, Nordefco) är syftet med samarbetet att stärka de deltagande ländernas nationella försvar, finna synergieffekter och främja effektiva gemensamma lösningar. Ordförandeskapet för det nordiska försvarssamarbetet roterar årligen mellan fyra nordiska länder (exklusive Island). Finland är ordförande år 2021. Ordförandelandet ansvarar för att leda och utveckla samarbetet enligt målen i Nordefcos långsiktiga styrdokument, Vision 2025.
Under 2021 planeras inom ramen för Nordefco ett flertal internationella möten i Finland. Försvarsministrarna och Policy Steering Committee på tjänstemannanivå kommer att sammanträda två gånger under året, och dessutom ordnas möten virtuellt. Kanslicheferna på försvarsministerierna träffas också en gång under året. Dessutom kommer det att ordnas flera möten på militär nivå i Finland. Om coronasituationen inte tillåter att fysiska möten ordnas, genomförs mötena virtuellt.
Dessa fyra prioriteringar styr samarbetet under Finlands ordförandeskap 2021:
Fortsatt implementering av Nordefcos Vision 2025
Att utveckla samarbetsförmågan under fredstid, kris och konflikt är det viktigaste målet i Nordefcos Vision 2025. Till denna del fortsätter Finland arbetet i enlighet med de beslut som fattades under Danmarks ordförandeskap. Den militära rörligheten valdes i våras till ett testprojekt där man ska undersöka möjligheterna att utveckla samarbetet under kris och konflikt.
Under Finlands förra ordförandeskap 2017 ordnades Nordefcos första table top -övning. År 2020 utarbetades och godkändes en plan för hur motsvarande övningar och diskussioner ska ordnas under kommande år. I enlighet med planen ska Finland under sitt ordförandeskap med hjälp av simulering ordna en övning kring beslutsmekanismer på tjänstemannanivå. Övningen är den andra inom ramen för Nordefco.
Militär försörjningsberedskap, resiliens och totalförsvar
Coronakrisen har betonat betydelsen av övergripande säkerhet samt försvarsmaktens resiliens och försörjningsberedskap. Finland anser att det är viktigt att granska coronakrisens konsekvenser för den militära försörjningsberedskapen, särskilt förmaterielprojekt, försvarsindustrin och den industriella basen.
Samarbetet gällande övergripande säkerhet utvecklas genom
att förstärka dialogen mellan Nordefco och Hagasamarbetet. Haga är ett nordiskt
samarbetsarrangemang inom området för samhällssäkerhet, räddningsväsende och
beredskap. Finland är, under ledning
av inrikesministeriet, ordförande för Hagasamarbetet år 2021.
2021 NORDEFCO Final report on Military Security of Supply (pdf) (491 KB)
Nyttjande av europeiska instrument för de nordiska länderna
I målen för
Vision 2025 ingår ett aktivt partnerskap med den nordiska försvarsindustrin och
utnyttjande av relevanta instrument, såsom Europeiska försvarsfonden (EDF). Vid
förberedelserna av försvarsfondens arbetsprogram och projekt anser Finland det vara viktigt att förbättra
informationsutbytet mellan de nordiska länderna. I arbetet kan man dra
nytta av de erfarenheter som erhållits under försvarsfondens beredningsskede.
Den nordiska försvarsindustrin bör även engageras i arbetet.
2021 NORDEFCO EDF report (pdf) (465.5 KB)
Utveckling av projekthantering på lång sikt
Under åren 2019–2020 har man på militär nivå planerat och genomfört en testomgång för att utveckla ett koncept för långsiktig projekthantering, något man har sett som behövligt inom Nordefco. Syftet med konceptet är att förbättra den nordiska militära förmågeutvecklingen genom informationsutbyte och samordning mellan samarbetsområdena. Som ordförandeland år 2021 främjar Finland projektet enligt planerna.