Sök
10.04.03

Finländarnas åsikter om Irakkriget 25-27.3.2003

En klar majoritet av finländarna godkänner inte det USA-ledda anfallet mot Irak. FN:s ställning som upprätthållare av säkerheten försvagas enligt majoritetens...

...åsikt som följd av kriget. Majoriteten tror att motsättningarna mellan västvärlden och den islamitiska världen förstärks, medan Förenta Staternas ställning i den internationella politiken för sin del försvagas. Finland anses ha skött sin utrikespolitik väl i Irakfrågan. Majoriteten av medborgarna anser att de inte får en tillförlitlig bild av kriget via media.


Den stora majoriteten av finländarna godkänner inte det USA-ledda anfallet mot Irak

Den USA-ledda alliansen inledde kriget den 20.3.2003. De intervjuer som Planeringskommissionen för försvarsinformation (PFI) lät Taloustutkimus Oy utföra gjordes 25-27.3.2003. Enligt undersökningen godkänner 76 % av finländarna inte det USA-ledda anfallet mot Irak. Kvinnorna motsätter sig anfallet (85 %) i större utsträckning än männen (67 %). Av finländarna godkänner 14 % anfallet, av männen 20 % och av kvinnorna 8 %. (bild 1)


FN:s ställning som upprätthållare av säkerheten försvagas och motsättningarna mellan den västerländska och den islamitiska världen förstärks som följd av kriget

Av finländarna tror 63 % att FN:s ställning som upprätthållare av säkerheten försvagas som följd av Irakkriget, medan ca var tionde förlitar sig på att den förbättras. Ca en femtedel anser att FN:s ställning förblir den samma som förut. De största skillnaderna förekommer mellan SDP:s och Samlingspartiets väljare. Av SDP:s anhängare anser 54 % och av samlingspartiets 73 % att FN:s ställning försvagas.

Av medborgarna anser 56 % att motsättningarna mellan västvärlden och den islamitiska världen förstärks. Den största andelen av dem som hyser denna åsikt förekommer bland Vänsterförbundets och de grönas anhängare (75 % och 72 %).

Omkring hälften av medborgarna (49 %) förmodar att Förenta staternas ställning i den internationella politiken kommer att försvagas. SDP:s anhängare är de som oftast hyser denna åsikt (58 %), medan mindre än hälften av de grönas anhängare (40 %) är av denna mening. En femtedel av finländarna (20 %) tror att Förenta Staternas ställning förstärks. En fjärdedel (24 %) anser att kriget inte inverkar på Förenta Staternas ställning i den internationella politiken.

Av finländarna tror 40 % att Europeiska unionens gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik försvagas som följd av kriget. En femtedel av finländarna (21 %) tror att den förstärks och 29 % bedömer att kriget inte har någon inverkan. Den största delen av dem som tror att den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken stärks återfinns bland Vänsterförbundets (31 %) anhängare. Bland Samlingspartiets väljare förekommer däremot det största antalet personer som tror att EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik försvagas (45 %).

Två av fem finländare tror att Natos ställning som militärallians försvagas, medan 15 % däremot tror att den kommer att stärkas. En tredjedel av befolkningen anser att kriget inte inverkar på Natos ställning. Av Vänsterförbundets anhängare tror över hälften (57 %) att Natos ställning försvagas, medan 29 % av de grönas anhängare är av denna åsikt.

Av finländarna anser 41 % att de på vapenmakt baserade lösningarna i den internationella politiken förstärks som följd av kriget i Irak. Den motsatta åsikten företes av 18 %, medan 30 % för sin del anser att kriget inte har någon inverkan. Av vänsterförbundets och de grönas anhängare tror över hälften (56 % och 55 %) att de på vapenmakt baserade lösningarna förstärks.

Konflikten mellan Israel och palestinierna
förmodas bli förstärkt som följd av kriget (36 %) eller förbli oförändrad (39 %).

Rysslands ställning i den internationella politiken förmodas
inte bli förändrad i större mån som följd av kriget. Hälften av medborgarna bedömer att Rysslands ställning förblir den samma, och en fjärdedel anser att den kommer att förstärkas. (bild 2)


Finlands utrikespolitik väl skött i Irakfrågan

Av finländarna anser 71 % att Finland har skött sin utrikespolitik väl i Irakfrågan. En dryg femtedel (22 %) anser att utrikespolitiken har skötts dåligt i denna fråga. Av SDP:s och Vänsterförbundets anhängare anser 82 % och av centerns 66 % att utrikespolitiken har skötts väl. Att utrikespolitiken har skötts dåligt anser 13 % av SDP:s och 33 % av centerns anhängare. (bild 3)

Nio procent av finländarna anser att Finland när det gäller kriget i Irak har förstått de synpunkter som Förenta staterna fört fram. En procent av medborgarna anser att Finland har förstått Iraks synpunkter.

Av finländarna anser 58 % (av männen 62 % och av kvinnorna 50 %) att Finland i första hand har stött sig på Förenta Nationerna i sina ställningstaganden till Irakkriget. Av medborgarna anser 29 % (av männen 23 % och av kvinnorna 34 %) att Finland tillräckligt självständigt har uttryckt sitt ställningstagande. (bild 4)

Vapenexporten till länder som deltar i Irakkriget borde förbjudas

Av finländarna vill 71 % förbjuda vapenexporten till länder som deltar i Irakkriget (t.ex. USA, Storbritannien, Australien, Danmark, Irak). En femtedel är av den åsikten att vapenexporten inte borde förbjudas. Av denna åsikt är 36 % av Samlingspartiets anhängare, 21 % av SDP:s och centerns, 12% av Vänsterförbundets och 9 % av de grönas. (bild 5)

Den stora majoriteten stöder Finlands deltagande i humanitär hjälpverksamhet och återuppbyggnadsverksamhet i Irak

Närmare 90 % av finländarna är av den åsikten att Finland bör vara med om att ge Iraks befolkning humanitär hjälp. Deltagandet i eventuella fredsbevarande uppgifter stöds av 72 % medan 23 % motsätter sig detta. Av dem som svarade stöder 62 % och motsätter sig 33 % deltagandet i återuppbyggnadsverksamheten. Över hälften av finländarna (61 %) är av den åsikten att Finland borde ta emot flyktingar från Irak. En tredjedel motsätter sig detta. (bild 6)

Medborgarna litar inte på att media ger en tillförlitlig bild av Irakkriget

Hälften av finländarna (51 %) är av den åsikten att media inte har gett dem en tillförlitlig bild av kriget. Av medborgarna tycker sig 38 % ha fått en tillförlitlig bild. (bild 7)

Av medborgarna anser över hälften (58 %) att media har behandlat Irakkriget alltför mycket. Av dem som svarade anser 39 % att informationsmängden är lämplig. (bild 8)

Ytterligare uppgifter lämnas av ordföranden för PFI:s forskningssektion Jorma Hentilä, 09-654217, 040-5874894 och PFI:s generalsekreterare Heli Santala, 09-160 88162, 050-554 9590



Planeringskommissionen för försvarsinformation, PFI, har utfört undersökningen om situationen i Irak. Den USA-ledda alliansen inledde kriget mot Irak 20.3.2003. Undersökningen gjordes av Taloustutkimus Oy som en del av en Telebusundersökning. Undersökningen utfördes som ADB-stödd telefonintervju (CATI) 25-27.3.2003. I undersökningen intervjuades 1007 personer. Samplet är vägt enligt ålder, kön och bostadsområde så att det motsvarar objektgruppen. I undersökningen har deltagarnas politiska ståndpunkt utretts genom frågan ”vem röstade ni på i senaste riksdagsval”. Undersökningens felmarginal är två och en halv procentenhet i vardera riktningen. I undersökningen framställdes sammanlagt sju frågor.

I textdelen till denna rapport har som bakgrundsfaktorer använts endast kön och partipolitisk ståndpunkt.


Bild 2 (pdf) (74.61 Kb)
Bild 1 (pdf) (84.36 Kb)
Bild 3 (pdf) (69.02 Kb)
Bild 4 (pdf) (80.48 Kb)
Bild 5 (pdf) (71.75 Kb)
Bild 6 (pdf) (62.98 Kb)
Bild 7 (pdf) (68.76 Kb)
Bild 8 (pdf) (78.65 Kb)

Tillbaka till rubrikerna