Sök

Tal 2005

05.04.05 15:43

Försvarsminister Seppo Kääriäinen, tal till mottagarna av hederskorset, Skatuddens Casino

Rintamaveteraaniliiton herra puheenjohtaja, hyvät naiset ja herrat.

Ärade ordförande för Frontveteranernas förbund, mina damer och herrar.

Kiitän Rintamaveteraaniliittoa veteraanien hyväksi tekemästä arvokkaasta työstä. Totean myös, että yhteistyö liiton ja puolustusministerin välillä on sujunut saumattoman hyvin.

Näinä aikoina on ollut monia sotiimme liittyviä ”tasaisia” vuosia. Vajaa kuukausi sitten tuli kuluneeksi 65 vuotta Talvisodan päättymisestä. Viime vuonna pidimme Jatkosodan päättymisen 60-vuotistilaisuuksia ja tänä keväänä tulee 60 vuotta sotatoimien päättymisestä maassamme.

Suomen sotien yhteydessä on usein viitattu ihmeeseen. On kysytty, miten Suomi saattoi selviytyä. Aivan keskeinen suomalaisia avittanut tekijä oli kansan yhtenäisyys. ”Veljeä ei jätetä” –henki oli vahva. Kansalla oli yhteinen ja kirkas päämäärä: taistelu uhanalaisen isänmaan itsenäisyyden puolesta. Oli kaiken jälkeen ihme, että talvisodan ihme toteutui. Tämä yhtenäisyys saavutettiin menneistä syvistäkin erimielisyyksistä huolimatta. Vuoden 1918 traagisten tapahtumien jälkeen Suomessa toteutettiin tavoitteellisesti sovinto- ja eheytyspolitiikkaa, jolla yhteiskunnallisia epäkohtia korjattiin, luokkavastakohtaisuuksia tasoitettiin ja kansaa yhtenäistettiin oikeudenmukaisuuden hengessä. Myös poliittinen sovinto rakennettiin. Kaikki tämä loi henkisen pohjan kestää yhtenäisenä vihollisen hyökkäys.

Veteraanien meille ja tuleville sukupolville jättämä perintö, vapaa isänmaa, on arvokas. Meillä on velvoittava vastuu siitä. Jokainen sukupolvi vuorollaan ja omalla tavallaan muistaa edeltäviä sukupolvia ja veteraaneja. Viittaan tietysti eläkkeisiin ja kuntoutukseen, mutta ennen muuta kiitollisuuteen ja arvonantoon veteraanejamme kohtaan. Näin jatkuu elämä ja vain näin rakentuu kestävä sukupolvien välinen silta. Paras kiitos on pitää Suomi itsenäisenä ja vapaana myös tulevaisuudessa. Se on meidän tehtävämme, tarvittaessa asein.

Vi är tacksamma för veterangenerationens uppoffringar. De kommer att kvarstå som stordåd och som historien har visat gjordes de inte i onödan. Det arv som veteranerna lämnat oss och de kommande generationerna, ett fritt fosterland, är värdefullt. Vårt ansvar för detta arv är förpliktande. Varje generation minns i sin tur och på sitt eget sätt de föregående generationerna och veteranerna. På så sätt går livet vidare och endast på detta sätt kan en hållbar bro mellan generationerna byggas upp. Det bästa tacket är att sörja för att Finland är självständigt och fritt också i framtiden.

Arvoisat kuulijat,

Puolustusvoimien tärkein tehtävä jatkossakin on veteraaniperinnön hengessä, Suomen kansan ja alueen puolustaminen. Tämä vahvistettiin viimeksi viime joulukuussa eduskunnassa. Epävarmassa maailmassa meidän on varmistettava, että puolustusvoimilla on kyky suoriutua tehtävistään kunnialla myös tulevaisuudessa.

Tähän tähtääviä päätöksiä onkin tehty. Suomen puolustusvoimat viedään uudistuneina uudelle vuosikymmenelle. Olemme toteuttamassa oman mittakaavamme mukaista ”suomalaista transformaatiota”, joka on sodanjälkeisen historian suurimpia muutosprosesseja, joissa johtamis-, esikunta- ja hallintorakenne yhdessä koulutus- ja huolto-organisaation kanssa muokataan ajan vaatimuksiin. Ydinidea on, että tehdyillä päätöksillä toteutuva kehittäminen, voimavarojen uudelleenkohdentaminen ja alueellistaminen yhdessä muodostavat sellaisen muutosvoiman, joka pitää puolustusvoimat päätehtäväänsä nähden suorituskykyisinä.

Suomen täytyy turvallisuuspuolustuspolitiikassaan olla realistinen. Historia opettaa, että mitä tahansa voi tapahtua ja että muutokset voivat käydä myös huonoon suuntaan. Turvallisuusuhkat ovat vaikeasti ennustettavissa, eikä näissä asioissa kukaan tunne tulevaisuutta. Meidän on puolustettava maatamme ensisijaisesti itse riippumatta siitä, olemmeko sotilaallisesti liittoutumaton kuten nyt tai sotilaallisesti liittoutuneita, joka mahdollisuus Suomella myös on.

Puolustuskyvyn täytyy olla kunnossa aina eikä esimerkiksi joka toinen vuosi. Muistettakoon tämä myös jatkossa.

Suomen turvallisuusasema on vahva. Se myös tunnustetaan. Turvallisuutemme pohja on hyvä. Suomalaisten itsenäisyystahto on korkealla. Turvallisuuspolitiikkamme päälinjauksista vallitsee aidosti laaja poliittinen konsensus. Tätäkin kannattaa vaalia yli erilaisten vaalien ja poliittisten suhdanteiden.

Arvoisat kunniaristin saajat,

Minulla on kunnia jakaa Rintamaveteraaniliiton hallituksen esityksestä teille liiton kunniaristit tunnustuksena erittäin ansiokkaasta toiminnasta sotiemme veteraanien hyväksi. Pyydän Rintamaveteraaniliiton puheenjohtajia avustamaan ristien luovuttamisessa.

Tillbaka till rubrikerna