Sök

2023

24.02.23 13:00

Värnpliktiga som valts till idrottsutbildning får fler möjligheter att inleda tjänstgöringen

Försvarsministeriet har i dag den 24 februari 2023 utfärdat förordningar enligt vilka de värnpliktiga som har valts till Försvarsmaktens idrottsutbildning utöver de särskilda dagarna för inledande av beväringstjänst (i april och oktober) också kan inleda sin beväringstjänst någon av de allmänna dagarna för inledande av beväringstjänst i januari och juli.

- Genom att de allmänna dagarna för inledande av beväringstjänst utsträcks till att gälla även dem som valts till idrottsutbildning, kan också sådana proffsidrottare vars tävlingsperiod ännu pågår vid tidpunkten för inledande av tjänstgöringen i april inleda sin beväringstjänst, säger försvarsminister Mikko Savola.

Avsikten är att idrottarna även i fortsättningen i första hand ska söka till idrottsutbildningen i enlighet med nuvarande praxis i inryckningskontingenten i april eller oktober.

Det nya förfarandet gäller endast sådana idrottare som till exempel på grund av yrkesutbildning, studier, skötseln av ekonomiska ärenden eller annat särskilt personligt skäl har ett hinder för att inleda tjänstgöringen i april eller oktober.

Ändringen gör det möjligt för proffsidrottare att inleda sin tjänstgöring efter tävlingsperioden och den gäller endast ett begränsat antal personer som inleder sin tjänstgöring.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Satu Ylikorpi, regeringssekreterare, tfn 0295 140 075.


Tillbaka till rubrikerna