Sök

2023

17.04.23 14:06

Tyskland ansluter sig till det av Finland ledda CAVS-projektet

Tyskland har undertecknat ett avtal om att ansluta sig till det av Finland ledda forsknings- och utvecklingsprogrammet för ett pansarfordonssystem (Common Armoured Vehicle System, CAVS). Systemet baserar sig på Patrias 6x6-pansarfordon. Tysklands anslutning förutspår att landet också kommer att beställa Patria 6x6-fordon. 

Som en fortsättning på forsknings- och utvecklingsprojektet har Sverige anslutit sig till ett av projektet omfattat upphandlingsramavtal som möjliggör beställning av fordon av Patria. Samtidigt beställer Sverige en egen prototypserie av fordonen. Egentliga serieupphandlingar gör Sverige efter testfasen. Sveriges serieupphandlingar kommer att omfatta flera varianter och numerärt handlar det om hundratals fordon.

Finland, Lettland och Patria undertecknade pansarfordonsramavtalet 2021. Samtidigt beställde Lettland över 200 Patria 6x6-pansarfordon och Finland ingick ett intentionsavtal om 160 fordon. 

Finlands serieupphandlingar inleddes 2021 med prototypserien som försvarsmakten beställt och med hjälp av vilken man beslutade om utrustningen i den slutliga serien. Slutförandet av försvarsmaktens seriebeställning pågår nu och målet är att kunna ta i bruk de första nya XA-300 pansarfordonen ännu i år.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Tom Lindén, specialsakkunnig, tfn 0295 140 405. 



Tillbaka till rubrikerna