Sök

2023

05.04.23 13:58

Nytt höghöjdsluftvärnsrobotsystem upphandlas till Försvarsmakten

Försvarsminister Antti Kaikkonen har gett Försvarsmakten fullmakt att upphandla va-pensystemet David's Sling till nytt höghöjdsluftvärnsrobotsystem för luftvärnet. Sy-stemet levereras av israeliska Rafael Advanced Defense Systems. Värdet av upphand-lingen utan moms är cirka 316 miljoner euro.

Med hjälp av systemet förbättras luftvärnets höghöjdsluftvärnsförmåga och utökas luftvärnets räckvidd. I anbudsförfrågan hade det ställts ett minimikrav på 15 km höjd-täckning för systemet.

- Genom upphandlingen etableras en helt ny förmåga hos försvarsmakten att bekämpa högtflygande luftmål. Samtidigt fortsätter vi att målmedvetet och långsiktigt förbättra Finlands försvarsförmåga i den förändrade säkerhetsmiljön, konstaterar försvarsminister Kaikkonen.

Upphandlingsvärdet bildas av ett huvudkontrakt värt cirka 213 miljoner euro och en option värd cirka 103 miljoner euro som ska lösas in omedelbart. Inlösen av optionen finansieras med medel ur statens tilläggsbudget som innehöll tilläggsfinansiering för snabbt inledda upphandlingar av försvarsmateriel. I upphandlingen ingår tilläggsopt-ioner till ett värde av cirka 213 miljoner euro exklusive mervärdesskatt. Beslut om eventuell inlösen av optionerna fattas separat. För att kapaciteten ska kunna byggas upp krävs dessutom ytterligare anskaffning av utrustningsmateriel för enheterna i ett senare skede.

I upphandlingsavtalet ingår en avtalsdel mellan Israels och Finlands försvarsministe-rier som ska trygga försörjningsberedskapen i systemet. Genom arrangemanget sä-kerställs tillgången till kritiskt tilläggsmaterial också under undantagsförhållanden.
Systemet David's Sling är ett luftvärnssystem som utvecklats gemensamt av Israel och Förenta staterna. Försäljningen av systemet till Finland förutsätter Förenta sta-ternas försäljningstillstånd. 

Den inhemska industrin deltar i arbetet med att integrera systemet och i planeringen och utrustningen av ledningsplatserna. 

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Frans Peltonen, specialsakkun-nig, tfn 0295 140 021 och vid arméstaben av Mikko Mäntynen, luftvärnsinspektör, överste, tfn 0299 800 (växel).



Tillbaka till rubrikerna