Sök

2023

19.10.23 19:38

Nato kommer att ha större närvaro i Östersjöområdet

Nato kommer att ha större närvaro i Östersjöområdet. Åtgärderna är en del av Natos normala verksamhet som hänför sig till den situation som uppstod när undervattensinfrastrukturen skadades. 

Den ökade närvaron omfattar bland annat underrättelse- och övervakningssamarbete, Natos permanenta flottavdelningars verksamhet på havsområden samt övriga åtgärder som stärker försvaret och den avskräckande effekten.

– Nato effektiviserar den allmänna vaksamheten i Östersjöområdet. Åtgärderna innebär inte att det militära hotet skulle ha ökat. Natos planerade åtgärder har samordnats i nära samarbete med Finlands försvarsförvaltning samt Estland och Sverige, säger försvarsminister Antti Häkkänen.

Utredningen av skadegörelsen mot gasröret Balticconnector och datakabeln mellan Finland och Estland fortsätter. Utredningen leds av Centralkriminalpolisen, som får handräckning av Försvarsmakten och Gränsbevakningsväsendet. Undersökningsledaren informerar om undersökningen och hur den framskrider. Nato har även beredskap att vid behov stödja sina medlemsstater när det gäller att skydda kritisk undervattensinfrastruktur.

 

Mer information ger Janne Kuusela, överdirektör vid försvarsministeriet, tfn +358295140 300. Begäran om intervjuer med försvarsministern via Ville Sipiläinen, specialmedarbetare, tfn +358 40 761 1558.


Tillbaka till rubrikerna