Sök

2023

12.06.23 14:10

Kanslichef Pulkkinen deltar i JEF-ministermöte

Försvarsministeriets kanslichef Esa Pulkkinen deltar som Finlands representant i JEF-ländernas (Joint Expeditionary Force) försvarsministermöte i Amsterdam den 13 juni 2023. Vid mötet behandlas samarbetet för att stödja Ukraina och främja säkerhetsläget i närområdena.

I samband med mötet ordnas dessutom en scenariobaserad övning (Table Top Exercise, TTX). Målet är att öva JEF:s politiska beslutsfattande i en krissituation. 

JEF är en multilateral ram för försvarssamarbete som Finland anslöt sig till 2017. JEF-samarbetet leds av Storbritannien och i det deltar förutom Finland även Nederländerna, Island, Lettland, Litauen, Norge, Sverige, Danmark och Estland. Syftet med samarbetet är att utveckla de deltagande ländernas militära beredskap, förebygga olika kriser och vid behov agera tillsammans i krissituationer. JEF:s huvudsakliga verksamhetsmiljö är Nordeuropa och Östersjöregionen.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information om mötet av Tatu Mikkola, äldre avdelningsstabsofficer, tfn +358 295 140 006.


Tillbaka till rubrikerna