Sök

2023

14.06.23 15:00

Försvarsministeriet beslutade om Finlands anslutning till FAMOUS IA1-arrangemanget

Försvarsminister Antti Kaikkonen har gett Försvarsmakten fullmakt att underteckna regleringsdokumentet FAMOUS IA1 och projektavtalet FAMOUS 1.  


Genom det regleringsdokument som undertecknas avtalas om de deltagande försvarsförvaltningarnas (Finland, Belgien, Estland, Grekland, Tyskland, Frankrike, Spanien, Danmark och Lettland) stöd för projektet FAMOUS 1. 


Syftet med projektet FAMOUS är att tillsammans undersöka och utveckla bepansrade fordon. I Finland har FAMOUS samband med projektet för utveckling av arméns arktiska rörlighet, där man söker ersättande fordonslösningar för den nuvarande föråldrade bandvagnsparken som ska tas ur bruk. Målet med projektet är att utveckla nya framtida tekniska lösningar som förbättrar prestandan hos nya och befintliga bepansrade fordon. 


- I en förändrad säkerhetssituation är det allt viktigare att vi tillsammans utvecklar de kapaciteter som både det europeiska försvaret och det nationella försvaret behöver, konstaterar försvarsminister Kaikkonen.


Med stöd av sitt regleringsdokument är Försvarsmaktens logistikverk den upphandlande enheten för projektet och bereder och undertecknar ett separat projektavtal med det industrikonsortium som leds av Patria. I projektavtalet kommer det att avtalas om detaljerade villkor mellan försvarsförvaltningarna och industrikonsortiet för genomförandet av projektet FAMOUS 1.


Det totala värdet av projektavtalet utan moms är 0,76 miljoner euro. Dessutom finansierar EU-kommissionen projektet FAMOUS 1 med nio miljoner euro. 


Upphandlingens inhemska sysselsättande effekt är cirka 25 årsverken.


Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Laura Sinisalo, specialsakkunnig, tfn 0295 140 081 och vid Arméstaben av Juhana Skyttä, överste, tfn 0299 800 (Försvarsmaktens växel).



Tillbaka till rubrikerna