Sök

2023

06.07.23 17:00

Försvarsminister Häkkänen i Stockholm: Finland och Sverige intensifierar det bilaterala försvarssamarbetet

Försvarsminister Antti Häkkänen besöker Sverige och Estland torsdagen den 6 juli 2023. Häkkänen träffade Sveriges försvarsminister Pål Jonson i Stockholm vid tolvtiden på dagen.

Försvarsministrarna diskuterade en intensifiering av det bilaterala försvarssamarbetet mellan Finland och Sverige. Sverige är fortfarande Finlands närmaste försvarssamarbetspartner.

"Finlands Natomedlemskap minskar inte betydelsen av Finlands och Sveriges bilaterala samarbete, tvärtom kommer försvarssamarbetet mellan länderna att intensifieras ytterligare då Sverige ansluter sig till alliansen. Vi satsar på kompatibilitet mellan material och system, genomförande av värdlandsstödsarrangemang, lägesbildssamarbete samt tryggande och övervakning av den territoriella integriteten", säger minister Häkkänen.

Försvarsmaterielsamarbetet mellan grannländerna är aktivt och omfattar bland annat upphandlingar i anslutning till truppernas rörlighet, vapen och ammunition. Det är viktigt att öka och fördjupa samarbetet mellan ländernas försvarsindustrier. Det gemensamma målet är att säkerställa tillgång till försvarsmateriel och kontinuitet i stödet till Ukraina. Beslut om Finlands senaste biståndspaket till Ukraina fattades i dag.

Målet för samarbetet mellan Finland och Sverige är att stärka ländernas försvarsförmåga och handlingsberedskap, genomföra gemensam operativ planering och främja gemensamma intressen särskilt i Östersjöregionen och i norr.

Häkkänen och Jonson diskuterade också Natos kommande toppmöte i Vilnius 11-12 juli 2023. Finlands viktigaste mål vid mötet är att Sverige ska bli medlem.

I och med medlemskapet kommer Finlands och Sveriges områden att ha en betydande roll i Natos försvar.

Ytterligare information:
Ville Sipiläinen
Försvarsministerns specialmedarbetare
040 761 1558
fornamn.efternamn@gov.fi




Tillbaka till rubrikerna