Sök

2023

06.10.23 14:18

Försvarsminister Häkkänen: Finland kandiderar för medverkan i Natos högteknologiska funktioner

Finland har lämnat in en ansökan om en innovationsaccelerator och två testcentrum inom Natos program Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic (DIANA). Teknologiska forskningscentralen VTT samordnar beredningen av helheten, men flera andra parter deltar också. Beslutet om godkännande av Finlands förslag fattas före utgången av 2023, tidigast i november.

Försvarsministeriet är nationell ansvarig myndighet när det gäller att lämna förslag på nationella kandidater till nätverket av företagsacceleratorer och testcentrum i Natos innovationsprogram DIANA.

Försvarsministeriet har godkänt VTT:s förslag och sänt det till sekretariatet för Natos DIANA-program i juli 2023. Samarbetsförslaget som lämnats till urvalsprocessen är konfidentiellt, så försvarsministeriet kan ännu inte i detta skede mer ingående kommentera det nationella innehållet.

– Teknik är avgörande för säkerheten. Som ett land med hög teknologisk kompetens kan Finland vara större än sin storlek i Nato. Genom detta projekt strävar vi efter att Finland ska gå i bräschen för innovationer, teknisk utveckling och säkerhet. Vi förenar företag, forskningsvärlden och försvarssektorn. Samtidigt är syftet att binda Natofunktioner till Finland och att driva på den inhemska försvarsindustrin, säger försvarsminister Antti Häkkänen. 

Syftet med Natos program DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic), som godkändes vid toppmötet i Madrid 2021, är att förutse försvars- och säkerhetsutmaningar samt att inom den akademiska sektorn och företagssektorn ta fram innovationer för kritisk teknik. Inrättandet av DIANA har samband med Natos mål att upprätthålla alliansens försprång när det gäller hanteringen av tekniska kapaciteter i konkurrensen om global supermaktsstatus. 

Regeringen strävar i sitt program efter att utnyttja Finlands tekniska spetskompetens som medlem i Nato. Finlands deltagande i Natos innovationsprogram DIANA är ett konkret steg mot att nå målet.

Begäran om intervjuer med försvarsministern via Ville Sipiläinen, specialmedarbetare, tfn +358 40 761 1558.


Tillbaka till rubrikerna