Sök

2023

10.10.23 12:06

Försvarsminister Häkkänen deltar i Natos försvarsministermöte

Försvarsminister Antti Häkkänen deltar i Natos försvarsministermöte i Natos högkvarter i Bryssel onsdagen och torsdagen den 11–12 oktober. Teman för mötet är utvecklingen av avskräckningen och försvaret, Natos insatser och stödet till Ukraina.

På onsdagen sammanträder försvarsministrarna för första gången i Nato-Ukraina-rådet (NATO-Ukraine Council). Rådet inrättades vid toppmötet i Vilnius bland annat för att främja den politiska dialogen och stödja Ukrainas ambition att bli medlem i Nato. Vid rådets möte behandlas Rysslands anfallskrig och stödet till Ukraina.

– Eftersom världen är allt instabilare och farligare blir diskussionerna med allierade och nära partner allt viktigare, konstaterar försvarsminister Häkkänen.

Under den andra mötesdagen behandlas bland annat stärkandet av Natos avskräckning och försvar. Ministrarna ska också diskutera Natos insatser. Utöver alliansens medlemsländer och Sverige har också Charles Fries, Europeiska utrikestjänstens biträdande generalsekreterare med ansvar för fred, säkerhet och försvarsfrågor, inbjudits till den mötesdel som gäller insatserna.

– Med tanke på säkerhetsläget i hela alliansen är det ytterst viktigt att Sveriges Natomedlemskap träder i kraft så snart som möjligt, säger försvarsminister Häkkänen.

Ministerns övriga möten i Bryssel 11–12.10

Onsdagen den 11 oktober deltar försvarsminister Häkkänen i Natos högkvarter också i ett möte för Ukraine Defense Contact Group samt torsdagen den 12 oktober i försvarsministermöten för Nordliga gruppen (Northern Group) och den av Tyskland ledda ramstatsgruppen (Framework Nation Concept, FNC).

Vid mötet för Ukraine Defense Contact Group behandlas situationen i Ukraina och stödet till landet. Gruppen består av över 40 länder och under Förenta staternas ledning kontrollerar den vapenbiståndet till Ukraina.

Vid ministermötet i den Nordliga gruppen diskuteras den regionala säkerheten och skyddet av kritisk nationell infrastruktur. I Nordliga gruppen ingår utöver de nordiska och de baltiska länderna också Nederländerna, Storbritannien, Polen och Tyskland.

Vid mötet för ramstatsgruppen, som leds av Tyskland, behandlar försvarsministrarna gruppens årsrapport och diskuterar gruppens framtida verksamhet. Ramstatsgruppens mål är att utveckla multinationella europeiska kapaciteter och forma trupphelheter t.ex. för krishanteringens behov.

I Bryssel har ministern dessutom bilaterala möten med Spaniens, Kanadas, Danmarks och Litauens försvarsministrar.


Ytterligare mötesinformation ges i fråga om Natos försvarsministermöte av Sebastian Wassholm, specialsakkunnig, tfn +358 295 140 066; i fråga om mötet för Ukraine Defense Contact Group av Janne Kuusela, avdelningschef, tfn +358 295 140 300; i fråga om ministermötet för Nordliga gruppen Tiina Benredjem, specialsakkunnig, tfn +358295140 106; i fråga om mötet för Tysklandsledda ramstatsgruppen av Tatu Mikkola, äldre avdelningsstabsofficer, tfn +358 295 140 006, och i fråga om kommunikationen av Emma Virkkunen, specialsakkunnig, tfn +358 295 140 176 Begäran om intervjuer med försvarsministern via Ville Sipiläinen, specialmedarbetare, tfn +358 40 761 1558.

 


Tillbaka till rubrikerna