Sök

2023

09.10.23 17:27

Finlands och Sveriges försvarsministrar övade samarbete i krissituationer

Försvarsminister Antti Häkkänen och Sveriges försvarsminister Pål Jonson deltog i en scenariobaserad krissituationsövning i Stockholm måndagen den 9 oktober 2023. Övningen ordnades som ett samarbete mellan båda ländernas försvarsministerier och försvarsmakter. I övningen deltog utöver ministrarna också tjänstemannaledningen för och den militära personalen vid ländernas försvarsförvaltningar.

– Sverige är Finlands närmaste försvarssamarbetspartner och förhoppningsvis också snart allierad. Det är alltså naturligt och viktigt att samarbetet mellan våra länder i krissituationer övas på alla nivåer, också på politisk nivå, kommenterar minister Häkkänen. 

Syftet med övningen, som genomfördes som en del av det bilaterala försvarssamarbetet, var att öva politiskt beslutsfattande och gemensamma verksamhetsförfaranden med tanke på krissituationer. Övningen bestod av två olika scenarier. Det första simulerade en kris i Östersjön och det andra en kris på Nordkalotten.

– Säkerhetsläget i Finlands närområden har försämrats, så vi vill säkerställa ett fungerande samarbete redan i förväg. Övningar av detta slag förbereder oss för att samarbeta effektivt och smidigt, om situationen så kräver, fortsätter Häkkänen.

Ytterligare information:

Ville Sipiläinen, försvarsministerns specialmedarbetare, tfn +358 40 761 1558


Tillbaka till rubrikerna