Sök

2023

23.03.23 15:45

Finlands Natomedlemsavgifter tas in i planen för de offentliga finanserna

Regeringen har den 23 mars 2023 fattat beslut om den tekniska planen för de offentliga finanserna 2024–2027. När det gäller försvarsministeriets förvaltningsområde är den tekniska planen en fortsättning på fjolårets plan för de offentliga finanserna, där regeringen beslutade att avsevärt höja anslagen för försvaret på grund av förändringarna i den säkerhetspolitiska omgivningen.


Anslagsnivån för försvarsministeriets förvaltningsområde 2024 är cirka 6,0 miljarder euro och den sjunker till 5,6 miljarder euro 2027. Ändringen föranleds i huvudsak av årliga variationer i finansieringen av F-35-projektet.


Planen för de offentliga finanserna innehåller finansiering för direkta kostnader i anslutning till Nato. Av dessa uppgår Finlands betalningsandelar (den s.k. medlemsavgiften) av Natos gemensamma finansiering till cirka 20 miljoner euro per år. De tilläggssatsningar som görs på förvaltningsområdets personalresurser och den utveckling av ledningssystemen som medlemskapet förutsätter höjer dessutom utgifterna i slutet av ramperioden med cirka 40 miljoner euro totalt.


Den tekniska planen omfattar finansiering till försvarsmakten för ersättningsanskaffningar för det levererade Ukrainastödet. Dessutom ingår praxisenliga index- och köpkraftskorrigeringar vars inverkan i euro är större än tidigare på grund av inflationen. 


Planen för de offentliga finanserna 2024−2027 innehåller inga nya politiska riktlinjer, utan grundar sig på den gällande lagstiftningen. I planen beaktas förutom den senaste ekonomiska prognosen också konsekvenserna av de beslut som statsminister Marins regering tidigare fattat för utgifts- och inkomstnivån under de kommande åren. Den tekniska planen för de offentliga finanserna utgör underlag både för förhandlingarna om regeringsprogrammet och för den följande planen för de offentliga finanserna, som den nya regering som utnämns efter riksdagsvalet ska fatta beslut om hösten 2023. 


Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Kristiina Olsson, ekonomidirektör, tfn 0295 140 220.



Tillbaka till rubrikerna