Sök

2023

28.08.23 16:19

EU:s försvarsministrar samlas till ett informellt möte i Toledo

Europeiska unionens försvarsministrar samlas till ett informellt möte i Toledo i Spanien den 29-30 augusti 2023. Eftersom försvarsminister Antti Häkkänen har förhinder representeras Finland vid mötet av Janne Kuusela, avdelningschef för försvarsministeriets försvarspolitiska avdelning.

Ministrarna ska diskutera Rysslands invasion av Ukraina och dess regionala och globala konsekvenser.  
På försvarsministermötets agenda står EU:s militära stöd till Ukraina som en del av EU:s säkerhetsåtaganden gentemot Ukraina, inklusive nuläget för EUMAM Ukraine-insatsen och nästa steg. På mötet diskuteras också stödjandet av Ukraina med artilleriammunition från medlemsländernas lager och gemensam upphandling av artilleriammunition. På agendan står också förordningen om stärkande av försvarsindustrins kapacitet och den europeiska fredsfaciliteten.

Ministrarna ska också diskutera aktuella frågor såsom EU:s militära krishanteringsinsatser i Afrika och på västra Balkan samt utvecklandet av EU:s snabbinsatsförmåga.

I samband med mötet ordnas också ett möte för EU:s satellitcentrum (SatCen) där man diskuterar effekterna av den ökade verksamheten för centrets budget och personal, centrets möjligheter att hänga med i den snabba tekniska utvecklingen samt tillgången till satellitbildkällor.

Ytterligare information om EU:s inofficiella försvarsministermöte ges av Anna Hernberg, specialsakkunnig, tfn +358 295 140 164 och om kommunikationen av Kristian Vakkuri, kommunikationschef, tfn +358 295 140 123.


Tillbaka till rubrikerna