Sök

2023

29.03.23 14:02

Det föreslås ny reglering om transport av farliga ämnen inom försvarsmakten och gränsbevakningsväsendet

Regeringen föreslår en ny lag för att effektivisera bekämpningen av risker som transport av farliga ämnen inom försvarsmakten och gränsbevakningsväsendet eventuellt medför för människor, miljön och egendom. Avsikten är också att den nya lagen i större utsträckning och detalj ska beakta förändringarna i Finlands säkerhetspolitiska omgivning och beredskapsmetoderna för dem.

Lagen ska reglera försvarsmaktens och gränsbevakningsväsendets transport av farliga ämnen på landsvägar och ombord på luftfartyg, och transport av styckegods i och utanför finska vatten. Lagen ska också mer heltäckande reglera samtliga transportslags transport av farliga ämnen när det gäller i Finland verksamma internationella trupper.

I och med reformen blir tekniska granskningsavdelningen vid huvudstaben bland annat behörig myndighet när det gäller beviljande av undantag och godkännanden kring farliga ämnen inom militär luftfart. Tidigare var Transport- och kommunikationsverket här den behöriga myndigheten. På samma sätt ska granskningsavdelningen i fortsättningen sköta vägkontroller i fråga om farliga ämnen samt tillsynsuppgifter i anslutning till besiktningar och körtillstånd för farliga ämnen.

Lagen ska innehålla bestämmelser om ansvaret för de delaktiga vid transporter samt om myndigheternas uppgifter och befogenheter. I den föreslagna lagen ska det också finnas bestämmelser om till exempel säkerhetsrådgivare, krav på förpacknings- och behållarkonstruktioner, och om beredskap för och säkerhetsåtgärder vid säkerhetshot då försvarsmakten och gränsbevakningsväsendet transporterar farliga ämnen.

En översyn av trafik- och miljösäkerheten kommer att förbättra säkerheten i arbetet för dem som arbetar inom transport, och minskar exponeringen för farliga ämnen för dem som arbetar inom branschen. Dessa mål kan uppnås genom utbildning av personalen och genom att det ställs krav på transportmateriel och transporterade förpackningar och behållare för att förhindra läckage, brandrisker och begränsa följderna av olyckor.

Granskningsavdelningen vid huvudstaben ska bereda bestämmelserna om transport av farliga ämnen på finska och svenska och även sköta de officiella remissbehandlingarna. Bestämmelserna publiceras i Finlands författningssamling liksom Transport- och kommunikationsverkets föreskrifter om transport av farliga ämnen. Detta förändrar nuläget. Tidigare har granskningsavdelningen vid huvudstaben endast kunnat meddela försvarsförvaltningens interna föreskrifter. 

Därefter sänds förslaget på remiss. Propositionen kommer sannolikt att sändas till riksdagen under hösten 2023–våren 2024. https://valtioneuvosto.fi/hanke?tunnus=PLM004:00/2021

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Jenni Herrala, lagstiftningsråd, tfn 0295 140 601.

 


Tillbaka till rubrikerna