Sök

2023

19.06.23 12:00

Årsrapporten om export av försvarsmateriel 2022 har publicerats

Försvarsministeriet beviljade år 2022 sammanlagt 269 tillstånd för permanent export och överföring av försvarsmateriel till 47 länder. Allt som allt beviljades 342 tillstånd, av vilka 63 gällde närmast export i demonstrations-, garanti- och underhållssyfte. Det sammanlagda värdet av de beviljade permanenta export- och överföringstillstånden uppgick till 305 miljoner euro. Regionalt sett beviljades flest tillstånd inom Europa.

Sett till de enskilda länderna beviljades flest tillstånd till Storbritannien, Sverige och Frankrike. Sveriges andel består i huvudsak av överföringstillstånd som beviljats för ammunition för myndighetsbruk. Flest tillstånd beviljades i produktklassen precisionsgevär och tillbehör till gevär (cirka 29 procent av det totala värdet av beviljade tillstånd).  

Värdet av de genomförda exporterna uppgick till 125 miljoner euro år 2022, vilket är 70 procent mer än året innan. De tre största exportländerna var Lettland, Norge och Estland. Lettlandsexporten bestod i huvudsak av markfordon. Regionalt sett skedde den klart största delen av exporten till Europeiska unionen och nästan 90 procent av all export skedde till Europa. 

Årsrapporten om export av försvarsmateriel gäller kommersiell export. Rapporten innehåller således inte information om det försvarsmateriel som Finland gett Ukraina i form av internationellt bistånd. För kommersiell export till Ukraina beviljades 14 tillstånd.

Vid tillståndsprövningen iakttas alltid en helhetsbedömning av enskilda fall som baserar sig på den nat-ionella lagstiftningen och internationella förbindelser som är förpliktande för Finland. En viktig roll spelar Europeiska unionens råds gemensamma ståndpunkt 2008/944/Gusp om fastställande av gemensamma regler för kontrollen av export av militär teknik och krigsmateriel samt Vapenhandelsfördraget. Till-ståndsansökningarna behandlas i en förvaltningsövergripande exportarbetsgrupp, där utrikesministeriet svarar för den utrikes- och säkerhetspolitiska bedömningen.

Årsrapporten om export av försvarsmateriel 2022 finns på försvarsministeriets webbplats (på finska). Den kommer inom kort också att föras in i statsrådets gemensamma publikationsarkiv Valto.

Ytterligare information om årsrapporten ges av Riikka Pitkänen, konsultativ tjänsteman, försvarsministeriet, tfn 0295 140 054.



Tillbaka till rubrikerna