Sök

2023

30.06.23 09:30

Ändringar i upphandlingskontrakten för stridsfartygsprojektet Flottilj 2020

Det ska göras ändringar i upphandlingskontrakten för försvarsmaktens projekt Flottilj 2020 på grund av att projektet fördröjts och på grund av behovet av nödvändiga ytterligare arbeten och ändringsarbeten som framkommit under planeringsarbetets framskridande.

Kontraktsändringarna gäller byggavtalet mellan Rauma Marine Constructions Oy och RMC Defence Oy, som ansvarar för byggandet av multifunktionskorvetterna i Pohjanmaa-klassen, och Försvarsmakten samt upphandlingskontraktet mellan Saab AB, som ansvarar för leveransen av fartygens stridssystem, och försvarsmakten. Kontrakten ingicks i september 2019.

Ändringarna i RMC-kontraktet handlar om behovet av nödvändiga ytterligare arbeten och ändringsarbeten som framkommit i takt med att planeringen av fartygen i Pohjanmaa-klassen framskridit. Värdet av kontraktsändringen i byggavtalet är högst 37,97 miljoner euro.

Kontraktsändringarna med Saab AB var nödvändiga på grund av att projektet försenats och Saab:s leveranshelhet preciserats. Kontraktsändringens mervärdesskattefria värde uppgår till 60,34 miljoner euro.

De ändringar som nu görs i kontrakten baserar sig i huvudsak på den övergripande lösning som framförhandlats för att trygga verksamhetsförutsättningarna för varvet Rauma Marine Constructions och för att främja genomförandet av projektet Flottilj 2020. I avgörandet åtar sig försvarsmakten som köpare ansvaret för de indirekta kostnader som fördröjningen av projektet medför. Lösningen möjliggörs av att riksdagen redan 2022 beviljade 104 miljoner euro för kontraktsändringar i Flottilj 2020, för projektets tilläggskostnader och för att förlänga den nuvarande fartygsmaterielens livscykel.

Byggandet av Pohjanmaa-klassen inleds i slutet av 2023 och fartygens operativa beredskap uppnås 2029.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information av Eemeli Peltonen, specialsakkunnig, tfn 0295 140 125 och Ville Tuokko, chef för informationscentret vid försvarsmaktens logistikverk, tfn 0299 800 (växel)


Tillbaka till rubrikerna