Sök

2022

20.12.22 15:10

Finland fortsätter att stödja Ukraina

Finland levererar mer försvarsmaterielbistånd till Ukraina. Republikens president fattade beslut i ärendet i dag den 20 december 2022 på framställning av statsrådet.

Detta är den elfte försändelsen av försvarsmaterielbistånd från Finland till Ukraina. Värdet på försändelsen är 28,8 miljoner euro. Det sammanlagda värdet av alla försvarsmaterielpaket som Finland levererat till Ukraina är nu 189,2 miljoner euro.

– Försvarskampen i Ukraina fortsätter. Behovet av försvarsmateriel är stort. Vi fortsätter att ge stöd, säger försvarsminister Antti Kaikkonen.

Av operativa skäl och för att garantera att hjälpen säkert når fram informeras det inte närmare om vad hjälpen innehåller, leveranssätt eller tidtabell. I det ytterligare bistånd Finland bidragit med har både Ukrainas behov och försvarsmaktens resursläge beaktats.

Republikens president beslutade dessutom att försvarsmakten fortsätter sitt deltagande i fråga om att tillhandahålla utbildningsstöd till Ukrainas väpnade styrkor i Storbritannien till utgången av 2023. 

Finland sände i augusti cirka 20 utbildare till en av Storbritannien ledd utbildningsinsats, vars syfte är att utbilda soldater i Ukrainas försvarsmakt. Storbritannien har bett sina partnerländer om hjälp med genomförandet.

Vid försvarsministeriet ges ytterligare information om försvarsmaterielpaketet av Miikka Pynnönen, försvarsministerns specialmedarbetare, tfn +358 295 140 117 och när det gäller utbildningsstödet till Ukraina, Juha Martelius, enhetsdirektör, tfn +358 295 140 350


Tillbaka till rubrikerna