Sök

2022

10.10.22 13:02

Arbetsgrupp för utveckling av uppbådssystemet har inlett sitt arbete

Försvarsministeriet har tillsatt en arbetsgrupp med uppgift att fortsätta utreda och planera en utvidgning av uppbåden till hela åldersklassen. Arbetsgruppen ska utreda vilka inverkningar utvecklingen av uppbåden skulle ha för ansvarsområdena och verksamheten hos de myndigheter som deltar i uppbådsprocessen samt bedöma resursbehov och tidsramar för genomförandet. Arbetsgruppen ska också identifiera eventuella ändringsbehov i lagstiftningen.

Ordförande för arbetsgruppen är Sami Nurmi, direktör för enheten för nationellt försvar vid försvarsministeriet. I utredningsarbetet deltar dessutom experter från försvarsministeriet, huvudstaben, social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd, undervisnings- och kulturministeriet, Utbildningsstyrelsen, arbets- och näringsministeriet samt Försvarsutbildningsföreningen.

- I Finland finns det ett brett stöd för uppbåd som gäller hela åldersklassen, både kvinnor och män. Arbetet i vår arbetsgrupp kommer att lägga grunden för det politiska beslutsfattandet för att utveckla värnplikten i den riktning som den parlamentariska kommittén stakat ut. Det är fint att vi fått med experter från olika förvaltningsområden i detta viktiga, men också utmanande arbete, konstaterar arbetsgruppens ordförande Sami Nurmi.

Arbetsgruppens arbete är en fortsättning på den parlamentariska kommitténs utredning som blev färdig i oktober 2021, och som undersökte utvecklandet av den allmänna värnplikten och fullgörandet av skyldigheten att försvara landet. Som villkor för värnpliktskommitténs utredningsarbete ställdes att utvecklandet ska ge det militära försvaret ett operativt mervärde samt stödja stärkandet av försvarsviljan och medborgarnas jämlikhet. 

I kommitténs betänkande beskrivs målbilderna som lägger grunden för utvecklandet och beslutsfattandet i fråga om värnplikten. Ett av de måltillstånd som kommittén presenterade var att uppbådssystemet ska utvidgas till att omfatta hela åldersklassen.

Arbetsgruppens mandatperiod är 1.9.2022-30.9.2023. Arbetsgruppen kan kalla experter för att höras separat och inhämta behövliga utredningar.

Ytterligare information:

Sami Nurmi, chef för enheten för nationellt försvar, kontakt per e-post

Antti Alahonko, äldre avdelningsstabsofficer, tfn +358 295 140 044

Försvarsministeriets e-postadresser har formen fornamn.efternamn(a)gov.fi


Tillbaka till rubrikerna