Sök

2016

07.09.16 12:32

Vid finsk-norskt ekonomiseminarium diskuterades försvarsindustrin

RJ
Överdirektör Raimo Jyväsjärvi

Försvarsministeriet var med vid ett ekonomiseminarium, som ordnades i Gamla Hamnen i Helsingfors den 7 september 2016 i samband med det norska kungaparets statsbesök. Ett tema vid seminariet var försvarssamarbetet mellan Finland och Norge och dess effekter på industrin i branschen.

Det nordiska försvarssamarbetet har en lång historia, och även den bilaterala fördragsbasen mellan Finland och Norge är stabil. Försvarsministerierna har dessutom aktivt letat efter nya samarbetsformer. Enligt överdirektör Raimo Jyväsjärvi har länderna stark vilja att utnyttja varandras kunnande och resurser.

”Målet är inte endast att förbättra försvarsberedskapen, utan genom Finlands och Norges samarbete eftersträvas också ömsesidig nationell underhållssäkerhet samt ekonomiska och tekniska fördelar. Samtidigt förstärks konkurrenskraften i båda ländernas försvarsindustri”, konstaterade Jyväsjärvi i sitt anförande.

Som exempel nämndes försvarsindustribolaget Patria, som finska staten i mars sålde en minoritetsandel av till norska Kongsberg Defence & Aerospace. Affären anses stöda Patrias ställning på den internationella marknaden.

I det omfångsrika ekonomiseminariet deltog bl.a. republikens president Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio tillsammans med kung Harald V och drottning Sonja.

IES
Norges försvarsminister Ine Eriksen Søreide

Seminariet arrangerades av Innovation Norway, som främjar regional utveckling och innovativ verksamhet hos företagen i Norge samt profilerar Norge i utlandet.

Ytterligare upplysningar om seminariets innehåll ger avdelningsstabsofficer Jarmo Säkkinen, tfn 0295 140 415.

Tillbaka till rubrikerna