Sök

2016

10.11.16 14:32

Statsrådets beslut om en ändring av territorialövervakningsförordningen

I territorialövervakningslagen föreskrivs om militärpersoners och militärfordons samt statsluftfartygs och statsfartygs ankomst till och uppehåll i landet. Försvarsministeriet är den högsta styrande myndigheten i ärenden som hör till territorialövervakningslagen och kan också ta tillståndsärenden för avgörande. I praktiken är det Huvudstaben som är tillståndsmyndighet.

I takt med att det nordiska försvarssamarbetet och det internationella utbildnings- och övningssamarbetet utvecklas har man inom försvarsförvaltningen ansett det nödvändigt att ändra det tillstånd som berättigar till återkommande ankomst till landet (s.k. årstillstånd).  På praktisk nivå underlättar detta de tillståndsförfaranden som anknyter till internationellt försvarssamarbete. Också den administrativa börda som tillståndsbehandlingen orsakar har det ansetts behövligt att lindra.

Statsrådet har den 10 november 2016 beslutat om en ändring av territorialövervakningsförordningen i enlighet med försvarsministeriets förslag. Efter ändringen kommer årstillståndsförfarandet att omfatta förutom de stater som hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet också Schengen-länderna, i praktiken är det Schweiz som är ett nytt land. Tillstånd till ankomst till landet ska kunna beviljas för ett kalenderår i sänder på samma grunder som man tidigare har kunnat bevilja en enskild ankomst. Årstillstånd ska i fortsättningen kunna beviljas förutom luftfartyg också militärfordon, statsfartyg och militärpersoner.

Syftet med ankomsten till landet ska efter ändringen av förordningen inte längre begränsas till person- och underhållstransporter samt obeväpnad materiel som saknar specialutrustning för spaning, vilket gör det möjligt att t.ex. utveckla den militära övningsverksamheten. I tillstånden ska man fortfarande kunna ställa villkor för ankomst till landet, och trots tillstånd får Finland, om det så vill, alltid förbjuda ankomst till landet. I tillståndsvillkoren ska det förutsättas av den som ankommer till landet att den också gör en förhandsanmälan, och i praktiken kan ankomst till landet också förutsätta andra tillstånd.

Som grund för beviljandet av tillstånd ska också i fortsättningen alltid finnas ett klart syfte, t.ex. övningssamarbete med Finland. Tillstånd enligt territorialövervakningslagen beviljas t.ex. i fråga om internationell utbildnings- och övningsverksamhet alltid efter att republikens presidents och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottets gemensamma sammanträde har behandlat riktlinjerna för Finlands internationella övningsverksamhet och försvarsministeriet har godkänt övningsplanen.

Utöver ett eventuellt årstillstånd eller ett engångstillstånd förutsätts, för att delta i en militär övning eller genomföra en sådan på finskt territorium, ett tillstånd enligt 9 § i territorialövervakningslagen, om inte något annat följer av ett internationellt fördrag som förpliktar Finland. Prövningsrätten gällande beviljandet av tillstånd kvarstår alltid hos Finland.

Försvarsministeriet kommer också att förnya och precisera sina anvisningar om beviljandet av tillstånd. Det totala antalet tillstånd enligt territorialövervakningslagen bedöms minska med cirka en tredjedel. I praktiken är lindringen av tillståndsförvaltningen avsevärd när man lättar på det nationella regelverket.

Ytterligare upplysningar ges vid försvarsministeriet av regeringssekreterare Teija Pellikainen, tfn 0295 140 606.


Tillbaka till rubrikerna