Sök

2016

02.06.16 13:45

Regeringen har gett riksdagen en proposition med förslag till lagar om ändring av lagen om försvarsmakten, territorialövervakningslagen och värnpliktslagen

Genom de lagförslag som ingår i propositionen kompletteras lagstiftningen om internationell verksamhet på försvarsministeriets förvaltningsområde. Propositionen har samband med regeringens proposition med förslag till lag om beslutsfattande om lämnande av och begäran om internationellt bistånd, som behandlas i riksdagen just nu.

Enligt vad som föreslås ska försvarsmaktens uppgifter ändras så att försvarsmakten har förutsättningar att i större omfattning än i dagens läge delta i lämnandet av internationellt bistånd och i annan internationell verksamhet. Till lagen om försvarsmakten ska också fogas bestämmelser om mottagandet av internationellt bistånd.

Till lagstiftningen ska fogas bestämmelser om status, befogenheter och rätt att använda maktmedel för den personal och de värnpliktiga som deltar i internationell verksamhet. Till territorialövervakningslagen ska fogas en bestämmelse om att stöd gällande territorialövervakningen ska kunna begäras av militärmyndigheten i en annan stat. Vidare föreslås det att begreppet militära maktmedel ska förenhetligas.

Syftet med propositionen är att möjliggöra för Finland att fullt ut delta i samarbete i enlighet med sina internationella förpliktelser samt i situationer där bistånd lämnas och tas emot på försvarsministeriets förvaltningsområde.

Lagarna avses träda i kraft så snart som möjligt.

Ytterligare upplysningar ges vid försvarsministeriet av regeringsrådet, som lagstiftningsdirektör Hanna Nordström, tfn 0295 140 600, och  Eemeli Peltonen, specialsakkunnig, tfn 0295 140 125.


Tillbaka till rubrikerna