Sök

2016

25.02.16 08:30

Ministrarna Orpo och Niinistö till Bryssel för att diskutera skjutvapendirektivet

Inrikesminister Petteri Orpo och försvarsminister Jussi Niinistö reser till Bryssel torsdagen den 25 februari. Tjänsteresan hänför sig till behandlingen av EU-kommissionens förslag till ändring av det s.k. skjutvapendirektivet. Ministrarna träffar under sin resa Europaparlamentariker Vicky Ford som ansvarar för Europaparlamentets betänkande om direktivförslaget. Inrikesminister Orpo deltar också i rådet för rättsliga och inrikes frågor i Bryssel.

Syftet med skjutvapendirektivet är att se till att EU:s inre marknad fungerar också med avseende på skjutvapen. På den inre marknaden rör sig människor, varor, tjänster och valuta lika fritt från land till land som inom ett land. Genom vapendirektivet vill man också garantera medborgarna i EU en hög säkerhetsnivå.

Kommissionens förslag kan dock i Finland ha flera konsekvenser också för frivilligt försvarsarbete, jakt, sportskytte och vapensamling. När förslaget till ändring av skjutvapendirektivet behandlas, ska uppmärksamhet fästas vid särdragen i de olika länderna. När det gäller Finland måste man i synnerhet säkerställa förutsättningarna för utbildning som gäller det frivilliga försvaret. 

För närvarande behandlas skjutvapendirektivet av både rådet och parlamentet.

Ett beslut om direktivet fattas genom det s.k. medbeslutandeförfarandet som innebär att rådet och Europaparlamentet tillsammans beslutar om godkännande av direktivförslaget. Målet är en snabb beslutsprocess.

Ytterligare information:

Mikko Kortelainen, inrikesministerns specialmedarbetare, tfn 050 301 83 34      
Juha Martelius, försvarsministerns specialmedarbetare, tfn 0295 140 106


Tillbaka till rubrikerna