Sök

2016

23.08.16 10:34

Lagstiftningen om hantering av personuppgifter inom försvarsförvaltningen förnyas

Försvarsministeriet har tillsatt en arbetsgrupp som ska reda ut behoven att ändra den lagstiftning som gäller hanteringen av personuppgifter inom försvarsförvaltningen samt bereda ett förslag till de författningsändringar som behövs. Detta görs för att lagstiftningen ska motsvara Europeiska unionens reformerade datasekretesslagstiftning. Arbetsgruppen utarbetar sitt förslag i form av en regeringsproposition.

Största delen av hanteringen av personuppgifter inom försvarsförvaltningen omfattas inte av tillämpningsområdet för unionens lagstiftning. Arbetsgruppen avgör vilka författningar som tillämpas på hanteringen av personuppgifter inom försvarsförvaltningen.

I arbetet beaktas regeringsprogrammets mål att stärka medborgarnas rätt att övervaka och besluta om hur de uppgifter som gäller dem själva får användas. Avsikten är också att säkerställa att uppgifterna smidigt kan överföras mellan myndigheterna och att undvika onödig specialreglering.

Beredningen sammanjämkas med övriga ministeriers lagstiftningsprojekt som gäller hanteringen av personuppgifter. Arbetsgruppens mandatperiod är 1.9.2016 ? 31.5.2017.

Ytterligare upplysningar: regeringssekreterare Perttu Wasenius, tfn 0295 140 603


Tillbaka till rubrikerna