Sök

2016

07.12.16 15:27

Krishanteringsveterankorten har postats

Som en del av det nationella programmet för krishanteringsveteraner och för att fira att den finska fredsbevarande verksamheten fyller 60 år har ett krishanteringsveterankort postats till dem som har tjänstgjort i fredsbevarande uppdrag och krishanteringsuppdrag. Korten anländer till mottagarna under självständighetsveckan.

I detta skede har korten postats till alla personer under 60 år, vilkas namn- och adressuppgifter finns i värnpliktsregistret, som upprätthålls av Försvarsmakten, eller vilka har meddelat sina uppgifter via Finlands Fredsbevararförbunds webbplats. Kortet har inte kunnat postas till
- personer som har en spärrmarkering
- kvinnor som har tjänstgjort i fredsbevarande uppdrag eller krishanteringsuppdrag men inte fullgjort frivillig militärtjänst för kvinnor
- personer som inte har en stadigvarande adress här hemma eller utomlands
- personer över 60 år, som inte har meddelat sina uppgifter via Finlands Fredsbevararförbunds webbplats.

Dessa personer kan, om de så vill, meddela sina namn- och adressuppgifter på adressen www.rauhanturvaajaliitto.fi/liitto/veteraanikortti eller per post:

Försvarsministeriet, PB 31, 00131 Helsingfors

De kort som beställs i efterskott sänds under april 2017.

Också utan kort har krishanteringsveteranerna rätt till ersättning utgående från lagen om olycksfall i militärtjänst och rätt till Fredsbevararförbundets kamratstöd. För anskaffningen av de ekonomiska förmåner som sammanhänger med kortet svarar i huvudsak Finlands Fredsbevararförbund. Redan när kortet förbereddes togs som utgångspunkt att bland de över 30 000 finländare som får kortet finns flera sådana som via sin verksamhet och sina samarbetsrelationer kan erbjuda kortinnehavarna förmåner. Förmåner kan bjudas ut till Fredsbevararförbundets medlemssekreterare Ville Mäntysaari (ville.mantysaari@rauhanturvaajaliitto.fi). På sin webbplats kommer förbundet att hålla uppdaterade uppgifter om de ekonomiska förmåner som anknyter till kortet.

På grund av ett fel hos leverantören har en del av krishanteringsveteranerna fått två identiska kort. Försvarsministeriet beklagar felet.

Ytterligare information: äldre avdelningsstabsofficer Mika Peltoniemi, tfn 0295 140442.


Tillbaka till rubrikerna