Sök

2016

03.10.16 13:15

Försvarsminister Niinistö: Styrkepolitiken har gjort comeback på Europas säkerhetspolitiska agenda

turvallisuustilanne_pohjolassa_Niinisto_MG_0352


Försvarsminister Jussi Niinistö har i dag, den 3 oktober 2016, hållit ett tal vid seminariet Säkerhet i Norden för partigruppen Nordisk frihet i Nordiska rådet. I sitt tal behandlade minister Niinistö det förändrade säkerhetsläget i Norden, styrkepolitikens återkomst på den säkerhetspolitiska agendan i Europa samt den finska försvarslösningen. Enligt Niinistö framgår det finska försvarets baslinje av den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelse som regeringen gav riksdagen i juni. Finland är ett land som inte hör till någon militär allians och som själv svarar för sitt försvar men samarbetar vidsträckt med olika aktörer.

I sitt tal dryftade försvarsminister Niinistö också utvecklingen mot ett tätare försvarssamarbete inom EU. ”En fördjupning av försvarssamarbetet, kopplingen mellan den inre och den yttre säkerheten, stödjandet av samhällenas förmåga att tåla kriser och samarbetet med partner är centrala teman”, konstaterade minister Niinistö.

Som en följd av det förändrade säkerhetsläget har flera europeiska länder och NATO som organisation, enligt försvarsminister Niinistö, på nytt börjat uppmärksamma det militära försvaret av sina områden. Östersjön, som tidigare till och med kallades ”fredens hav”, har blivit föremål för ett helt nytt militärpolitiskt intresse. ”För närvarande verkar det som om också den traditionella styrkepolitiken har gjort comeback som verktyg för att uppnå politiska mål”, konstaterade försvarsminister Niinistö.

Niinistö poängterade också att Finlands val har varit ett starkt nationellt försvar och internationellt samarbete som stöder det. ”Det verkar som om detta är en hållbar grund också när man besvarar framtida säkerhetsutmaningar”, konstaterar minister Niinistö i sitt tal.

Försvarsminister Niinistös tal kan läsas i sin helhet på adressen: www.defmin.fi/puheet.

Tillbaka till rubrikerna