Sök

2016

25.11.16 15:00

Finlands deltagande i internationell utbildnings- och övningsverksamhet år 2017

Finlands planerade deltagande i internationell utbildnings- och övningsverksamhet år 2017 är ett kontinuum på det långsiktiga deltagandet och utvecklandet av samarbetet under tidigare år.  Syftet med internationell utbildnings- och övningsverksamhet är att utveckla beredskap, kapacitet och samarbetsförmåga samt de anställdas kunnande och handlingsförmåga. Samtidigt stöder det Finlands deltagande i internationell krishantering.

Försvarsmaktens plan över den internationella utbildnings- och övningsverksamheten år 2017 innehåller 84 internationella utbildningsevenemang och övningar i Finland och utomlands. Antalet evenemang motsvarar nivån år 2016 (87 evenemang år 2016).

I enlighet med ny praxis offentliggör försvarsministeriet ett pressmeddelande alltid när republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott har dragit upp riktlinjerna för Finlands deltagande i internationellt utbildnings- och övningssamarbete och när försvarsministern har fattat beslut om att godkänna försvarsmaktens övningsplan. Riksdagen har informerats om saken.

Kostnaderna för den internationella utbildnings- och övningsverksamheten år 2017 uppgår till cirka 5,032 milj. euro (år 2016 cirka 5,8 milj. euro). Kostnaderna täcks av försvarsmaktens omkostnader.

Ytterligare upplysningar i saken ges vid försvarsministeriet av Mika Varvikko, specialsakkunnig, tfn 0295 140316.

Ytterligare information (på finska) om Finlands deltagande i den internationella utbildnings- och övningsverksamheten samt exempel på övningar år 2017 finns också på försvarsministeriets webbplats på adressen www.defmin.fi/kvharjoitustoiminta


Tillbaka till rubrikerna