Sök

2016

07.10.16 12:00

En avsiktsförklaring om bilateralt försvarssamarbete mellan Finland och Förenta staterna har undertecknats

Statement of Intent

En avsiktförklaring (Statement of Intent) som gäller bilateralt försvarssamarbete mellan Finland och Förenta staterna har undertecknats. Avsiktsförklaringen undertecknades av försvarsminister Jussi Niinistö och Förenta staternas vice försvarsminister Robert Work i dag, fredagen den 7 oktober 2016, i Finlandiahuset.

Syftet med avsiktsförklaringen är att fördjupa det bilaterala försvarssamarbetet, göra det vanligare och mångsidigare. Avsiktförklaringen är ett allmänt samarbetsdokument, som inte binder parterna juridiskt och inte innehåller några försvarsåtaganden mellan länderna. Avsikten är att det regelbundet ska granskas hur förklaringen har verkställts.

Samarbetet förstärks bl.a. inom försvarspolitiken, informationsutbytet, förstärkandet av kapaciteterna, beredskapen och samverkansförmågan, inom utbildningen och övningarna, försvarsmaterielsektorn, forsknings- och utvecklingssamarbetet, utvärderingen samt de internationella insatserna.

Avsiktsförklaringen finns i sin helhet på försvarsministeriets webbplats på adressen www.defmin.fi/SOI.

Ytterligare upplysningar om avsiktsförklaringen ger överdirektör Janne Kuusela, tfn 0295 140 300, e-post janne.kuusela@defmin.fi.

Eventuell begäran om kommentarer av minister Niinistö tas emot av adjutant Sami Jaakkola, tfn 0295 140 102, e-post sami.jaakkola@defmin.fi.


Tillbaka till rubrikerna