Sök

2016

17.02.16 09:15

Den militära försörjningsberedskapen blir bättre

Finland har den 16 februari 2016 med ett beslut av försvarsminister Jussi Niinistö anslutit sig till Europeiska försvarsbyråns (EDA) bytestjänst för reservdelar, utrustning och tjänster. Tjänsten ökar den militära försörjningsberedskapen och den operativa kapaciteten.

Tjänsten är avsedd att användas i nationella och internationella krishanteringsövningar och krishanteringsinsatser. Den kan också användas under normala förhållanden här hemma.

Försvarsmaktens beredskap förutsätter nationella och internationella avtal och arrangemang med anknytning till försörjningsberedskapen. Utgående från dem försöker man garantera de faktorer som påverkar användbarheten hos kritiska system både inom landet och utomlands i exceptionella förhållanden.

För att få delta i projektet krävs ingen separat medlemsavgift. Anslutningen till projektet förpliktar inte till att stödja en annan avtalspart. Tjänsten är ett kostnadseffektivt och flexibelt sätt att öka försörjningsberedskapen med hjälp av ömsesidigt stöd. Dess syfte är inte att ersätta utan stöda redan befintliga arrangemang.

I projektet är i detta nu utöver Finland fyra andra EU-medlemsländer med (Cypern, Belgien, Frankrike och Rumänien) samt Norge. På väg att ansluta sig är också sex andra länder (Sverige, Grekland, Spanien, Holland, Portugal och Slovenien).

Ytterligare upplysningar i saken ges av Sanna Laaksonen, specialsakkunnig vid försvarsministeriet, tfn 0295 140 417.


Tillbaka till rubrikerna