Sök

2016

Delegationen för frivilligt försvar bekantar sig med övningen PAUHA 16 i Lochteå

Under ledning av riksdagsledamot Mikko Savola bekantar sig delegationen för frivilligt försvar den 23 april 2016 med övningen PAUHA 16, som arrangeras i Lochteå.

 

Cirka 450 frivilliga övar militära färdigheter och färdigheter som anknyter till säkerheten vid övningen PAUHA 16 på Lochteås skjut- och övningsområde den 22 – 24 april 2016. Övningen som ordnas för sextonde gången är den viktigaste övningen för Österbottens försvarsdistrikt inom Försvarsutbildningsföreningen. Övningen består av militär utbildning som försvarsmakten har beställt, av utbildning som är öppen för alla reservister och som betjänar de militära färdigheterna och av utbildning i beredskap och säkerhet som riktas till de medborgare som inte har fullgjort militärtjänstgöring.

 

Den parlamentariska delegationen för frivilligt försvar, som är underställd försvarsministeriet, samordnar, styr och utvecklar det frivilliga försvaret. Delegationen har tillsatts av statsrådet och den tillsätts alltid för riksdagens mandatperiod. I delegationens sammansättning ska rådande parlamentariska styrkeförhållanden i riksdagen beaktas. I en förordning av statsrådet (960/2007) föreskrivs om delegationens uppgifter, sammansättning och hur verksamheten ska organiseras. Riksdagsledamot Mikko Savola är ordförande för delegationen och riksdagsledamot Jukka Kopra vice ordförande. Generalsekreterare för delegationen är äldre avdelningsstabsofficer Jukka Kotilehto och han är tillsatt av försvarsministeriet.

 

Delegationen för frivilligt försvar har till uppgift att

  1. samordna och styra organiserandet av det frivilliga försvaret,

  2. stärka det frivilliga försvarets ställning i samhället,

  3. följa och bedöma hur väl arrangemangen för det frivilliga försvaret fungerar och hur effektiva de är samt göra framställningar och förslag om hur det frivilliga försvaret kan utvecklas,

  4. ge utlåtanden om planer och förslag som är viktiga med tanke på det frivilliga försvaret,

  5. upprätthålla diskussion om försvaret och utveckla medborgarnas kännedom om försvaret,

  6. främja medborgarnas frivilliga försvarsverksamhet och försvarsberedskap,

  7. styra och övervaka verksamheten i regionala delegationer och delegationer för särskilda verksamhetsområden.

 

För mediernas representanter ordnas en presskonferens lördagen den 23 april kl. 10.30. Efter presskonferensen är det möjligt att bekanta sig med de kurser som ingår i övningen. Medierepresentanterna ombeds anmäla sin ankomst till övningens informationschef Jouko Liikanen (tfn 044 558 2603, jouko.liikanen@kotinet.com) senast den 23 april kl. 8.30.

 

Ytterligare upplysningar om kursbesöken ger delegationens generalsekreterare Jukka Kotilehto, tfn 0295 140 338.

 

Ytterligare upplysningar om övningens innehåll ger distriktschef Jukka Torppa vid Österbottens försvarsdistrikt, tfn 040 485 4744, jukka.torppa@mpk.fi.

 

Mera information om övningen finns på övningens webbplats https://mpk.fi/Default.aspx?tabid=875

 


Tillbaka till rubrikerna