Sök

2016

10.11.16 13:30

Begäran om utlåtande: Avgångsåldern i försvarsmaktens tjänster, ändring av 47 § i lagen om försvarsmakten

Vid försvarsministeriet har ett utkast till regeringens proposition med förslag till ändring av 47 § i lagen om försvarsmakten beretts. I paragrafen föreskrivs om militärpersoners avgångsålder. Avsikten är att genom regeringspropositionen ändra bestämmelserna om avgångsåldern för tjänster inom försvarsmakten så att de motsvarar senareläggningen av pensioneringen enligt pensionslagen för den offentliga sektorn.

Pensionslagen för den offentliga sektorn träder i kraft den 1 januari 2017, och verkningarna av den börjar den 1 januari 2018. Pensioneringen senareläggs från och med 2018 med tre månader per år till dess en senareläggning på två år har uppnåtts. Denna nivå kommer att nås år 2025.

Pensionslagen för den offentliga sektorn fastslår när pensionen kan börja. I pension kan man gå, när man har nått den lägsta pensionsåldern. I analogi med detta måste man gå i pension, när man uppnått avgångsåldern.

Den nya pensionslagen höjer avgångsåldern för alla medborgare, också för dem som tjänstgör i en militär tjänst. Problematisk blir en situation där den lägsta åldern för ålderspension är högre än avgångsåldern, varvid rätt till ålderspension inte uppkommer.

Försvarsministeriet ber om utlåtanden på propositionsutkastet. Utlåtandena ska sändas till försvarsministeriet senast onsdagen den 7 december 2016 gärna i word-form på adressen kirjaamo@defmin.fi och för kännedom till jenni.herrala@defmin.fi.  Utlåtandet behöver inte skickas separat per post.

Tiden för att lämna in utlåtanden är kortare än vanligt, eftersom man försöker få propositionen till riksdagen för behandling genast i början av vårsessionen. Försvarsministeriet anser det ytterst viktigt att försvarsmaktens personalgrupper blir informerade om ändringarna i avgångsåldern i ett så tidigt skede som möjligt.

Ytterligare upplysningar ger äldre regeringssekreterare Jenni Herrala, tfn 0295 140 072 och äldre avdelningsstabsofficer Mika Peltoniemi, tfn  0295 140 442.


Tillbaka till rubrikerna