Sök

2015

22.06.15 14:39

Försvarsminister Niinistö poängterar Sarviniemi-områdets betydelse för försvarsmakten

Försvarsminister Jussi Niinistö har besvarat riksdagsledamot Ari Torniainens (cent.) skriftliga spörsmål om köpet av Sarviniemi-området i Taipalsaari. Minister Niinistö konstaterat att området är viktigt för försvarsmaktens verksamhet, och att det därför är sannolikt att staten inlöser området.

Sarviniemi omfattas av bullerområdet för Taipalsaaris skjutplats och träningsområde. För området i fråga har redan tidigare föreslagits en stranddetaljplan som skulle medföra betydande tilläggsbyggande av fritidsbostäder. Stranddetaljplanen vann aldrig laga kraft eftersom området enligt miljömyndighetens utlåtande var olämpligt för det föreslagna ändamålet på grund av bullret och naturvärdena.

Försvarsminister Niinistö poängterar att områdena som försvarsmakten har till sitt förfogande alltid är beredskapsmässigt viktiga, vilket också är fallet med Sarviniemi. Eftersom ett frivilligt köp aldrig realiserades med den nuvarande ägaren, håller man på att inleda inlösningsförfarandet.

Ytterligare information ges vid försvarsministeriet av försvarsministerns specialmedarbetare Petteri Lehto, tfn 0295 140 104, samt av specialsakkunnige Matias Warsta, tfn 0295 140 454.

Tillbaka till rubrikerna