Sök

2014

28.01.14 13:14

Flera kvinnor ska fås att göra militärtjänst genom pilotprojekt

Försvarsministeriet och Huvudstaben har på initiativ av försvarsminister Carl Haglund rett ut möjligheten att öka antalet som söker till frivillig militärtjänst för kvinnor. Som en första metod för att åstadkomma detta har fastställts att rekryteringen bör effektiveras genom att man närmar sig de kvinnliga årsklasserna effektivare och mera individuellt än tidigare.

Armén använder ett pilotprojekt under våren 2014 för att ta i bruk denna nya approach som sammanhänger med rekryteringen av kvinnor. Pilotförsöket med en effektiverad rekrytering till den frivilliga militärtjänsten för kvinnor ordnas vid Birkalands regionbyrå, och målgrupp för försöket är 19- till 20-åriga kvinnor i de kommuner som hör till Birkalands regionbyrå. Målgruppen får ett rekryteringsbrev i februari.

Vid behov kan ett riksomfattande rekryteringssystem tas i bruk vid ingången av år 2015.

En viktig åtgärd, som också är möjlig, är att rekryteringen ges större synlighet än för närvarande i medierna, inklusive de sociala mediernas kanaler. I och med projektet gällande informationstjänster för de värnpliktiga, som pågår vid försvarsmakten, bör informationen om frivillig militärtjänst för kvinnor kanaliseras via de medier som ungdomarna använder i dag.


Tillbaka till rubrikerna