Sök

2011

13.12.11 15:30

Försvarsministeriet fattade beslut om utvecklandet av arméns sprängmedelssektor

Försvarsminister Stefan Wallin har den 13 december 2011 beslutat om en omorganisering av funktionerna inom arméns sprängmedelssektor. Funktionerna vid Sprängmedelsanstalten och Provskjutningsanstalten, som ingår i Arméns Materielverk, omorganiseras. Av dem bildas en ny förvaltningsenhet, Sprängmedelscentret, som inleder sin verksamhet den 1 januari 2013.

Försvarsmakten har granskat hur de funktioner som anknyter till livscykelhanteringen av arméns ammunition och sprängmedel kunde utvecklas. Målet har varit att fram till år 2020 åstadkomma kostnadseffektivare arrangemang på sprängmedelssektorn än de nuvarande.

Föremål för granskningen var samtliga slag av försvarsmaktens ammunition och sprängmedel, med undantag av marinens och flygvapnets specialmateriel, samt hela deras livscykel dvs. kravdefiniering, användning och ur bruktagande. Ett utvecklingsalternativ var möjligheten att överföra hela produktionsverksamheten och provverksamheten till en extern aktör med utgångspunkt i ett strategiskt partnerskap. Ett annat alternativ som utreddes var att utveckla funktionerna som en del av försvarsmaktens egen verksamhet.

Utgående från företagna jämförelser föreslog Huvudstaben den 18 november 2011 för försvarsministeriet att funktionerna inom arméns sprängmedelssektor ska utvecklas som en del av försvarsmaktens egen verksamhet.

Försvarsminister Stefan Wallin har med ett beslut av den 13 december 2011 godkänt Huvudstabens förslag. I enlighet med beslutet utvecklas de funktioner som anknyter till livscykelhanteringen av arméns ammunition och sprängmedel genom att kapaciteten och antalet anställda inom sprängmedelssektorn dimensioneras så att de motsvarar de justerade behoven under normala förhållanden och undantagsförhållanden, genom att funktionerna koncentreras så att de motsvarar de föränderliga behoven inom sprängmedelssektorn, genom att de utrymmen och områden som inte längre behövs avträds, genom att utrymmena används effektivare samt genom att förvaltnings- och stödåtgärderna dimensioneras så att de motsvarar de krav som den nya verksamhetsmodellen ställer.

Utvecklandet förutsätter följande omorganiseringar av organisationen och verksamheten:

1. Funktionerna vid Sprängmedelsanstalten och Provskjutningsanstalten, som hör till Arméns Materielverk, omorganiseras från den 31 december 2012 och en ny förvaltningsenhet, Sprängmedelscentret, inrättas den 1 januari 2013. I Sprängmedelscentret ingår en förvaltningsavdelning i Etseri samt en teknisk avdelning, till vilken hör verksamhetsenheterna i Haapajärvi, Niinisalo (Kankaanpää), Keuru och Etseri.
2. Utrymmena för sprängmedelsproduktion i Toivakka och Parkano avstås det ifrån vid utgången av år 2012. Funktionerna i dem flyttas till övriga verksamhetsenheter inom försvarsmaktens sprängmedelssektor.
3. Med helheten sammanhänger en överföring av ansvaret för beredskapslagringen och bevakningssektionerna från Sprängmedelsanstalten till Underhållsregementena.

Det nuvarande antalet anställda inom sprängmedelssektorn vid Arméns Materielverk och vid de trupper som är underställda det uppgår till 475 uppgifter. Dessutom finns 95 uppgifter inom bevaknings- och säkerhetsområdet på sprängmedelssektorn. I och med omorganiseringen försvinner 157 uppgifter från sprängmedelssektorn under åren 2011 - 2020. Dessutom kommer ett utvecklingsprojekt inom säkerhetsövervakningen, som det har beslutats om redan tidigare, tillsammans med det utvecklande av den egna verksamheten som det nu fattats beslut om att minska antalet uppgifter inom bevaknings- och säkerhetsområdet vid verksamhetsenheterna på sprängmedelssektorn med 33 uppgifter.

Vid minskandet av uppgifterna utnyttjas personalens naturliga avgång fullt ut. På de personer som drabbas av hot om uppsägning tillämpas statens personalpolitiska principer som gäller omplacering, ändringsskydd och stödåtgärder. Avsikten är att stötta den personal som blir föremål för förändring så att den kan placeras i arbetslivet och i första hand inom statsförvaltningen, om det inte längre är möjligt att bli placerad i uppgifter inom försvarsförvaltningen. Enligt dagens uppskattning kommer cirka 95 personers anställningsförhållanden vid försvarsmakten att upphöra under hela granskningsperioden fram till utgången av 2020. Antalet blir mera exakt när planeringen framskrider.

Vid verkställandet av den nya verksamhetsmodellen säkerställs det att kommunerna kan delta i det fortsatta arbetet till den del som det gäller de utrymmen och områden som försvarsmakten avstår från i och med att verksamheten upphör. På detta sätt främjas att de utrymmen och områden som blir lediga så snabbt som möjligt kan tas i ny användning och ersättande arbetsplatser kan åstadkommas.

Utvecklandet av funktionerna inom sprängmedelssektorn åstadkommer inbesparingar och förbättrar kostnadseffektiviteten. Omorganiseringen gör det möjligt att inleda anpassningsåtgärder som är förenliga med regeringsprogrammet genast i början av valperioden, eftersom organiseringen medför inbesparingar redan år 2013. Dessutom täcker organiseringen för sin del de nedskärningar som i rambeslutet har inriktats på förvaltningsområdet under åren 2013-2015.

Parallellt med utvecklandet av sin egen verksamhet fortsätter försvarsmakten förhandlingarna med den inhemska industrin för att utveckla samarbetet mellan försvarsmakten och industrin och försörjningsberedskapen i undantagsförhållanden.

Ytterligare upplysningar ges vid försvarsministeriet av  överdirektör Teemu Penttilä, tfn 09 160 88170 och 050 330 0224 och konsultative tjänstemannen Olli Suonio, tfn 09 160 88177 och 040 762 3976. 

Ytterligare upplysningar ges vid Huvudstaben av logistikchef, brigadgeneral Lauri Puranen, tfn 0299 510 400, vid Arméstaben av stabschef, generalmajor Juha-Pekka Liikola, tfn 0299 410 102 och vid Arméns Materielverk av stabschef, överste Jari Anttalainen, tfn 0299 460 110.


Tillbaka till rubrikerna