Sök

2022

21.07.22 14:00

EU-gemensamt projekt som leds av Finland utvecklar arméns arktiska rörlighet

Europeiska kommissionen har den 20 juli 2022 beviljat cirka 95 miljoner euro ur Europeiska försvarsfonden (European Defence Fund, EDF) till industrikonsortiet som utvecklar framtida fordonslösningar för arméerna i nio europeiska länder.

 Finland, Belgien, Danmark, Lettland, Norge, Frankrike, Österrike, Grekland och Spanien undertecknade i december 2021 en avsiktsförklaring om utvecklingen av framtidens bepansrade fordon. I avsiktsförklaringen understödde länderna under Finlands ledning det gemensamma europeiska industrikonsortiets projektförslag (FAMOUS 2, European Future Highly Mobile Augmented Armoured Systems 2). Syftet med projektförslaget är att förbättra prestationsförmågan hos nya och befintliga bepansrade fordon. Sammanlagt 18 företag från Europa deltar i industrikonsortiet, som leds av Patria.

Finansieringen beviljas ur Europeiska försvarsfonden som inleddes 2021. Dess mål är att öka den europeiska försvarsindustrins och forskningssamfundets konkurrenskraft, effektivitet och innovationskapacitet. Fondens totala budget för 2021–2027 är cirka 8 miljarder euro och den finansieras med medel ur EU:s budget.

 - Det är fint att ett projekt som leds av Finland och den finländska försvarsindustrin har fått en så betydande finansiering från fonden och att finländska aktörer också varit mer aktiva i Europeiska försvarsfondens utlysningar år 2021. Det här är ett bevis på att det finns efterfrågan på finländskt kunnande, vilket förhoppningsvis motiverar företagen att delta också i de kommande årens EDF-projektutlysningar, säger försvarsminister Antti Kaikkonen.

− Kriget i Ukraina har i grunden förändrat säkerhetsläget i Europa. Nu är det viktigare än någonsin att vi tillsammans utvecklar de kapaciteter som både det europeiska försvaret och det nationella försvaret behöver. Europeiska försvarsfonden stärker Europas och Finlands försvarsindustriella och försvarsteknologiska grund. Med hjälp av den kan vi göra Europa säkrare.

 

Finland leder det gemensamma rörlighetsprojektet

Projektet FAMOUS 2 är en fortsättning på projektet FAMOUS 1, för vilket Europeiska kommissionen i juni 2020 beviljade nio miljoner euro i finansiering från det europeiska försvarsindustriella utvecklingsprogrammet (European Defence Industrial Development Programme, EDIDP), som föregick Europeiska försvarsfonden. Den finansiering som nu beviljas och de deltagande ländernas nationella tilläggsfinansiering används för att driva projektet vidare och för planeringen och utvecklingen av fordonen och fordonssystemen.

De teknikområden som ska utvecklas hänför sig bland annat till rörlighet, energiproduktion, skydd, utvecklande av lägesuppfattningen, autonomi, utvecklande av vapensystemet och förbättrande av upprätthållandet.

I Finland har projektet samband med utvecklingen av arméns arktiska rörlighet och projektet där man söker ersättande fordonslösningar för föråldrat bandfordonsmateriel som ska tas ur bruk. Utifrån resultaten av den pågående genomförbarhetsstudien utformar man ett fordonskoncept som med den finansiering som nu erhållits vidareutvecklas till ett prototypfordon.

Med den nya fordonslösningen som utvecklas som ett gemensamt projekt är det meningen att skapa en prestationsduglig grund för de kommande årtiondenas rörlighet, särskilt i de krävande väder- och terrängförhållandena i norr. Av fordon krävs både utmärkt taktisk och operativ rörlighet. Målet är att det nya fordonet ska utvecklas under de närmaste åren och att beslut om upphandlingarna fattas separat senare, säger infanteriinspektör, överste Juhana Skyttä vid Arméstaben.

 

 Projekt som stöds av försvarsförvaltningen

Utöver det ovannämnda FAMOUS2-projektet deltar försvarsförvaltningen i två andra projekt som fick finansiering i EDF-utlysningen 2021. Dessa är ENGRT-projektet som gäller den nya generationens Vertical Lift Off and Landing -system och iFURTHER-projektet på EU-nivå för utveckling av sensorsystemet High Frequency (HF) Over The Horizon. Endast ett projekt som stöddes av försvarsförvaltningen är på reservlistan. 

Inhemska aktörer deltar också i åtta andra projekt. I de projekt som finansieras deltar alltså sammanlagt 20 olika finländska aktörer i 11 industrikonsortier och deras underleverantörskedjor. De ovan nämnda projekten kommer att få sammanlagt cirka 390,7 miljoner euro i finansiering från kommissionen. Finländarnas deltagande har ökat klart jämfört med utlysningen för det försvarsindustriella utvecklingsprogrammet år 2020 (European Defence Industrial Development Programme, EDIDP), då sammanlagt 12 finländska företag deltog i de finansierade projekten i 11 industrikonsortier och deras underleverantörskedjor. 

 

Mer information om Europeiska försvarsfonden:

Europeiska försvarsfonden är ett program som finansieras ur EU:s budget och som inleddes år 2021. Målet med fonden är att öka den europeiska försvarsindustrins och forskningssamfundets konkurrenskraft, effektivitet och innovationskapacitet. Samtidigt stöder inrättandet av fonden målet att förstärka en enhetlig och öppen inre marknad i EU.

Försvarsfonden består av en forsknings- och en utvecklingshelhet, och ur den kan sådana åtgärder få stöd som genomförs i samarbete, överskrider medlemsstaternas gränser och siktar till att utveckla kapaciteterna. De åtgärder som får stöd täcker försvarsmaterielens hela forsknings- och utvecklingscykel.

Försvarsfondens totala budget uppgår till cirka 8 miljarder euro för den innevarande fleråriga budgetramperioden 2021–2027. Av budgeten har cirka en tredjedel anvisats till forskning och cirka två tredjedelar till utvecklingsåtgärder.

Ur fonden kan finansiering beviljas för åtgärder i försvarsforskningsfasen och utvecklingsfasen, vilka gäller utvecklande av nya produkter, tekniker och ny kunskap inom försvarsområdet, eller uppgradering av befintliga produkter och tekniker.

 

Mer information om bandfordon/bandlastbilar 

Arméns senaste pressmeddelande om saken

 

Mer information ges vid försvarsministeriet av specialsakkunnig Anna Oksanen, anna.oksanen@gov.fi, tfn +358 295 140 060 och

vid Arméstaben av infanteriinspektör, överste Juhana Skyttä, juhana.skytta@mil.fi, tfn 0299 800 (växel).


Tillbaka till rubrikerna