Sök

Export, överföring, transitering och förmedling av försvarsmateriel 

Statsrådets eller försvarsministeriets tillstånd krävs alltid för export, överföring, transitering och förmedling av försvarsmateriel. Med överföring av försvarsmateriel avses export till medlemsstater i Europeiska unionen och till stater som hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.

Tillstånd övervägs från fall till fall. Tillstånd beviljas om det är förenligt med Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska linje och inte äventyrar Finlands säkerhet. Vid tillståndsprövningen följer Finland Europeiska unionens gemensamma ståndpunkt1. En förutsättning för att beviljas tillstånd är också att man företer en tillförlitlig redogörelse för produktens slutliga användare. Exporten, överföringen, transiteringen och förmedlingen av försvarsmateriel regleras av den nationella lagstiftningen och av internationella förpliktelser2,3.

Tillstånd beviljas en sökande som anses vara lämplig att exportera försvarsmateriel och som bedöms uppfylla villkoren för beviljande av tillstånd. En förutsättning för att få export- och överföringstillstånd är en tillförlitlig redogörelse för produktens slutliga användare och slutanvändning.

Tillståndsprövningen omfattar dessutom en bedömning av den produkt som ska exporteras; bedömningen gäller egenskaperna, användningsändamålet och den militära betydelsen. Vid tillståndsprövningen beaktas också exportens betydelse för den inhemska industrin med tanke på upprätthållandet av den nationella försörjningsberedskapen, särskilt inom sådana teknik- och kunskapsbranscher som är av kritisk betydelse.

Försvarsmaterielen räknas upp i Europeiska unionens gemensamma militära förteckning4. Vid behov kan man be försvarsministeriet om ett skriftligt avgörande om bestämmande av om en produkt utgör försvarsmateriel5.

Försvarsministeriet publicerar årligen en rapport om både beviljade och realiserade exporter. Rapporten gäller endast kommersiell permanent export. Utöver dessa är individuella exporttillstånd i regel offentliga.


Tillstånd för export, överföring, globalt överförande och transitering samt förhandsutlåtande ska sökas via en elektronisk ärendehanteringstjänst. Begäran om bestämmande av om en produkt utgör försvarsmateriel ska fortfarande sökas med en separat ansökan, se Anvisning till dig som ansöker om tillstånd. E-tjänsten för ansökan om exporttillstånd och tillstånd för export ändrades den 21 januari 2020 då man tog i bruk en ny blankettjänst. Ansökningarna ska fyllas i i webbläsaren.

Du identifierar dig i blankettjänsten genom personlig stark autentisering och uträttar ärenden för företagets räkning med Suomi.fi-fullmakt.

Det är skäl att inleda ansökningsförfarandet i god tid före den egentliga exporten/överföringen.

Ytterligare information ges av Riitta Tanttu, administrativ assistent, riitta.tanttu(a)gov.fi, tfn 0295 140 426.


Suomi.fi-fullmaktskoden är ”Ansökan om export- och överföringstillstånd samt förhandsutlåtanden för försvarsmateriel”.

Beskrivning av fullmaktskodsbehörigheten: Med denna fullmakt kan den befullmäktigade på fullmaktsgivarens vägnar granska, redigera och skicka ansökningar om export- och överföringstillstånd samt förhandsutlåtanden för försvarsmateriel. 

I fråga om ansökan om överförings- och exporttillstånd samt förhandsutlåtanden för försvarsmateriel har man övergått till en ny webbaserad e-/blankettjänst.

Med den fullmakt som beviljas i Suomi.fi-fullmakter kan vem som helst som har rätt att sköta ifrågavarande ärenden uträtta ärenden för ett företags eller ett samfunds räkning. Fullmakten beviljas av en ovan beskriven person som har namnteckningsrätt i företaget eller samfundet eller av en företrädare för företaget eller samfundet som bemyndigats av personen. Den person som har namnteckningsrätt ska också bemyndiga sig själv att ansöka om tillstånd och förhandsutlåtanden.

Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata ansvarar för genomförandet av och funktionen hos användargränssnittet för val i Suomi.fi-fullmakter. 

En företrädare för ett företag eller ett samfund kan själv ansöka om en Suomi.fi-fullmakt till sig själv. Det bör noteras att det inte automatiskt sänds något meddelande om begäran om fullmakt till fullmaktsgivaren. En person med namnteckningsrätt kan också direkt bemyndiga företrädare för företaget eller samfundet att i valda ärenden handla i deras namn. 

webbplatsen Suomi.fi finns noggranna anvisningar och ytterligare information om hur fullmakter utfärdas.




De generella överföringstillstånden är öppna tillstånd som offentliggörs av försvarsministeriet. De är avsedda för leverantörer som är etablerade i Finland för överföring av försvarsmateriel till en eller flera mottagare eller mottagargrupper etablerade inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Mottagarna av de generella överföringstillstånden samt användnings- och tillståndsvillkoren räknas upp separat för varje tillstånd.

De generella överföringstillstånden gäller tills vidare på de villkor som nämns i tillståndet. Innan du använder ett generellt tillstånd måste du vid försvarsministeriet ansöka om registrering som tillståndsanvändare.

Ansökan om registrering som användare av generellt överföringstillstånd

Generella överföringstillstånd som offentliggjorts av försvarsministeriet (på finska)

FÖRSVARSMINISTERIET GENERELLT ÖVERFÖRINGSTILLSTÅND 1: Av försvarsministeriet offentliggjort generellt överföringstillstånd för överföring av försvarsmateriel till försvarsmakten eller upphandlande myndigheter på försvarsområdet i en stat som hör till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet

FÖRSVARSMINISTERIET GENERELLT ÖVERFÖRINGSTILLSTÅND 2: Av försvarsministeriet offentliggjort generellt överföringstillstånd för överföring av försvarsmateriel till certifierade företag etablerade inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet

FÖRSVARSMINISTERIET GENERELLT ÖVERFÖRINGSTILLSTÅND 3: Av försvarsministeriet offentliggjort generellt överföringstillstånd för överföring av försvarsmateriel till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet i demonstrationssyfte

FÖRSVARSMINISTERIET GENERELLT ÖVERFÖRINGSTILLSTÅND 4: Av försvarsministeriet offentliggjort generellt överföringstillstånd för överföring av försvarsmateriel till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet för underhåll

FÖRSVARSMINISTERIET GENERELLT ÖVERFÖRINGSTILLSTÅND 5: Av försvarsministeriet offentliggjort generellt överföringstillstånd för överföring av försvarsmateriel till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet efter demonstration och underhåll i Finland

FÖRSVARSMINISTERIET GENERELLT ÖVERFÖRINGSTILLSTÅND 6: Av försvarsministeriet offentliggjort generellt överföringstillstånd för överföring av försvarsmateriel till Europeiska ekonomiska samarbetsområdet för projekt som lyder under Europeiska försvarsfonden



Överförings- eller exporttillstånd? 

Om du som sökande inte har möjlighet att använda de generella överföringstillstånd som försvarsministeriet offentliggjort, ska du ansöka om tillstånd för överföring till ett land inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Du kan ansöka om ett globalt överföringstillstånd som kan beviljas för överföring av försvarsmateriel till flera mottagare i flera stater inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Ett individuellt överföringstillstånd söks för individuella överföringar inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. 

Till andra länder ansöker du om ett individuellt exporttillstånd. 

Ifyllande av ansökan 

Export- och överföringstillstånd ska sökas till det land till vilket varan ska föras ut från Finland och där den slutanvändare som nämns i ansökan är belägen. 

I ansökan ska du ange slutanvändarens fullständiga namn och adress. Om varumottagaren är en annan än slutanvändaren, ska mottagarens uppgifter nämnas i ansökan. 

I ansökan ska du ange de länder genom vilka varan transporteras till det slutliga exportlandet, om de är kända när ansökan fylls i. 

Du som sökande svarar för att varan endast levereras till det land för vilket tillstånd söks. 

Varje produkt anges separat i ansökan. Om samma ansökan omfattar flera produkter med samma namn, ska en preciserande uppgift som skiljer produkterna från varandra antecknas i början av produktraden. 

Produkternas värde ska anges i euro. 

Om det efter att tillståndet för export beviljats sker förändringar i de uppgifter som nämns i ansökan, ska försvarsministeriet omedelbart underrättas om dessa. 

Bilagor till ansökan

  • Redogörelse för varans slutliga användare. (Slutanvändarintyg, EUC) 
  • Om varan är avsedd att användas endast som komponent i en annan produkt, skall den användare i vars egen tillverkning av en produkt varan används, i egenskap av varans slutliga användare lämna ett intyg över sådan användning (intyg över användning i egen produktion). 
  • Mottagarens licens, importtillstånd eller annan redogörelse för att mottagaren har laglig rätt att importera de varor som avses i ansökan. 
  • Kopia av ett handelsavtal eller en beställningsbekräftelse som gäller ett eventuellt exportparti. 
  • Beskrivning av exporthelheten (i fältet Tilläggsuppgifter i ansökan eller som separat bilaga) 
  • Vid behov andra ytterligare utredningar som försvarsministeriet begär. 

Rapportering 

Den som har beviljats export-, överförings-, transiterings- eller förmedlingstillstånd ska till försvarsministeriet lämna en tillförlitlig utredning över att produkterna har levererats till destinationslandet i enlighet med tillståndsvillkoren (mottagningskvittens, DVF). En halvårsvis utredning över den försvarsmateriel som har exporterats, överförts, transiterats eller förmedlats ska också lämnas. 

Rapporteringsblanketten och en närmare anvisning (halvårsvis utredning över export) finns på webbplatsen under Halvårsvisa utredningar över export. 

Utredningen för första halvåret (1.1–30.6) ska lämnas till försvarsministeriet före utgången av september samma år och för den senare hälften av året (1.7–31.12) före utgången av mars följande år. 

Begäran om förhandsutlåtande 

Ett företag har möjlighet att begära ett förhandsutlåtande av försvarsministeriet om huruvida den planerade exporten uppfyller de förutsättningar för beviljande av tillstånd som avses i lagen om export av försvarsmateriel. Ett förhandsutlåtande ska begäras skriftligt med blankett via e-tjänsten. Du ska ge en så exakt beskrivning av projekthelheten som möjligt på begäran om förhandsutlåtande (i fältet Tilläggsuppgifter i ansökan eller som separat bilaga).

Bestämmande av om en produkt utgör försvarsmateriel 

De produkter och tjänster som ska betraktas som försvarsmateriel räknas upp i Europeiska unionens gemensamma militära förteckning. Om ett företag är osäkert på om en produkt eller tjänst omfattas av den gemensamma militära förteckningen, kan företaget begära att försvarsministeriet avgör huruvida produkten eller tjänsten hör till den militära förteckningen. Försvarsministeriet kan också på eget initiativ avgöra om en produkt eller tjänst omfattas av den militära förteckningen. 

Du kan ansöka om avgörande av om en produkt utgör försvarsmateriel på den nya blanketten nedan och skicka den ifyllda blanketten per e-post till kirjaamo.plm(a)gov.fi.

Ansökan om avgörande av om en produkt utgör försvarsmateriel

Försvarsministeriet kan vid behov begära ytterligare uppgifter för att avgöra huruvida en produkt utgör försvarsmateriel. Observera att en noggrann och uttömmande ifyllning av blanketten möjliggör en snabbare behandling av begäran om avgörande. Behandlingstiden för begäran om avgörande är vanligen cirka 6 veckor.

Obs! När det gäller export av en produkt kan det också vara fråga om en sådan produkt med dubbla användningsområden som omfattas av exportkontroll. Tillika krävs exportkontroll om produkten är ett civilt skjutvapen. Detta ska säkerställas hos de behöriga myndigheterna (utrikesministeriet och Polisstyrelsen).

Utrikesministeriet: Anvisningar för företag om exportkontroll av produkter med dubbel användning

Polisen: Transport av skjutvapen mellan olika länder

Avgifter för tillstånd 

Alla överförings- och exporttillstånd för försvarsmateriel är avgiftsbelagda. Ett tillstånd för överföring, globalt överförande, export och transitering som beviljas av försvarsministeriet kostar 150 euro. Om tillståndet kräver behandling i statsrådet, kostar det 190 euro. 

Registrering som användare av ett generellt överföringstillstånd kostar 80 euro. Det är avgiftsfritt att begära ett förhandsutlåtande.

En faktura på tillstånden skickas i efterhand till den sökande.



En förutsättning för att beviljas tillstånd för export av försvarsmateriel är ett slutanvändarintyg av produktens slutliga användare. I fråga om komponenter krävs ett intyg på att de används i den egna produktionen.

Av försvarsministeriet offentliggjorda slutanvändarintyg för export- och överföringstillstånd för försvarsmateriel

Allmänt

I export-, överförings- och transiteringstillstånd kräver försvarsministeriet att slutanvändningen och slutanvändaren av försvarsmateriel verifieras i enlighet med 15 § i lagen om export av försvarsmateriel (282/2012). 

I ett slutanvändarintyg förbinder sig mottagaren att ta emot produkterna för den användning som anges i intyget. Det viktiga är att produkterna inte återexporteras utan ett separat förhandstillstånd av finska staten, med undantag för utförsel av komponenter och delsystem för mottagarens egen produktion.

Användningen av generella överföringstillstånd kräver inte i sig att slutanvändarintyg används, men vid permanenta överföringar förutsätts det att exportören delger mottagaren återexportvillkoret som ingår i tillståndet. Därför rekommenderas det att slutanvändarintyg begärs vid permanenta överföringar som sker med stöd av generella överföringstillstånd. Varje generellt överföringstillstånd innehåller egna villkor för återexport som användaren ska bekanta sig med.

I slutanvändarintyget förbinder sig mottagaren att bekräfta mottagandet av produkterna, se punkten Mottagningskvittering/Delivery Verification Form nedan.

Någon separat sida för myndighetsbekräftelse finns inte längre i slutanvändarintyget förutom när det gäller handeldvapen SALW (Small Arms and Light Weapons). 

EUC 1 Mottagare myndighet

Den mottagande myndighetens egen bekräftelse, undertecknaren ska ha rätt att underteckna handlingar i den nationella myndighetens namn. Underskriften ska förses med myndighetens stämpel. 

EUC 1-blankett

EUC 2 Mottagare företag eller motsvarande

Det mottagande företagets egen bekräftelse, undertecknaren ska ha rätt att underteckna handlingar i företagets namn. Underskriften ska förses med företagets stämpel.

EUC 2-blankett

EUC 3 SALW EUC (Small Arms and Light Weapons)

För handeldvapen: handeldvapen för jakt och sport samt för samlarändamål

Bekräftelse av den nationella myndighet i slutanvändarens land som har befogenhet att bekräfta mottagarens rätt att föra in vapnen i landet. Undertecknaren ska ha rätt att underteckna handlingarna i den nationella myndighetens namn. Underskriften ska förses med myndighetens stämpel. 

EUC 3-blankett

EUC 4 OPD: (Declaration of Use in Own Production), intyg över användning i egen produktion

Produkten tas i bruk av det mottagande företaget. För att ett OPD-intyg ska kunna användas i stället för det vanliga EUC, ska produkten vara en sådan del/komponent som inte kan lösgöras från slutprodukten för att användas separat. 

Det mottagande företagets egen bekräftelse, undertecknaren ska ha rätt att underteckna handlingar i företagets namn. Underskriften ska förses med företagets stämpel. 

EUC 4-blankett

EUC 5 Test Certificate: slutanvändarintyg för testnings- och utvärderingsandamål

Detta testcertifikat används när besittningsrätten till en produkt temporärt överförs till en mottagande aktör. Om det företag som överför produkten behåller sin besittningsrätt till produkten under hela demonstrationstiden behövs inget slutanvändarintyg. 

Beakta vid valet om produkten kommer att förstöras vid testningen/utvärderingen.

Det mottagande företagets egen bekräftelse, undertecknaren ska ha rätt att underteckna handlingar i företagets namn. Underskriften ska förses med företagets stämpel. 

EUC 5-blankett



Den som har beviljats export-, överförings-, transiterings- eller förmedlingstillstånd ska till försvarsministeriet lämna en tillförlitlig utredning över att produkterna har levererats till destinationslandet i enlighet med tillståndsvillkoren (mottagningskvittering, DVF alltså Delivery Verification Form). I slutanvändarintyget förbinder sig mottagaren att bekräfta mottagandet av produkterna. På blanketten kommer produkt-/data-/tjänsteleverantörens anteckningar först och under mottagarens kvittering. Mottagarens kvitterare ska vara en person som i och med sin position har förståelse för och kännedom om de mottagna produkterna.

Tillståndshavaren ska bevara de ursprungliga mottagningskvitteringarna i sin egen exportbokföring och skicka skannade kvitteringsblanketter till försvarsministeriet halvårsvis i samband med utredningen över exporten. Om någon av mottagningskvitteringarna inte hinner bifogas exportutredningen, ska detta meddelas i punkten Tilläggsuppgifter i exportutredningen, och kvittningen ska sändas till försvarsministeriet i efterhand. 

Blankett för mottagningskvittering



I lagen om export av försvarsmateriel (282/2012) föreskrivs det att den som har beviljats export-, överförings-, transiterings- eller förmedlingstillstånd ska lämna försvarsministeriet en utredning över genomförd export. Utredningen för det första halvåret (1.1–30.6) ska lämnas till försvarsministeriet före utgången av september samma år och för det senare halvåret (1.7–31.12) före utgången av mars följande år.

Det finns två olika slags exportdeklarationsblanketter: 

A. Utredning över genomförd export, individuella tillstånd

Exportdeklarationsblankett, individuella tillstånd

B. Utredning över genomförd export, generella tillstånd

Exportdeklarationsblankett, generella tillstånd

Försvarsministeriets anvisning för ifyllande av halvårsvisa utredningar över export

1. Fyll i företagets namn och den tidsperiod under vilken exporten har skett.

Om företagets namn har ändrats efter att tillståndet beviljats, uppge båda namnen i punkten Företag. Använd vänligen den av försvarsministeriet fastställda tidpunkten i punkten Anmälan för tiden: 1.1 –30.6.20XX och 1.7 –31.12.20XX

2. Fyll i hela det tillståndsnummer som försvarsministeriet tilldelat för identifiering av tillståndet (identifieringsnumret PLMxxxxxxxxxx i punkt 2 i tillståndet). I fråga om generella tillstånd se den reviderade numreringen av generella tillstånd under punkten ”Generella överföringstillstånd”. 

3. Fyll i det slutliga destinationslandet för produkterna som exportland. Landet måste anges på finska. Använd inte förkortningar.

Vid export av komponenter fyll i mottagarlandet och anteckna i tilläggsuppgifter det slutliga destinationslandet, om det är känt.

4. I utredningen om ett generellt tillstånd, lägg till mottagare

5. Fyll i en produkt/rad i punkten Produkt.

Använd samma produktterm som tillståndet beviljats för. Om produkten finns på engelska i tillståndet eller om produkten är en sifferserie, ange också en översättning och/eller en kort beskrivning av produkten.

Om olika modeller för en produkt har specificerats i tillståndet, såsom produkt Xa och produkt Xb, ska produkterna också uppges separat i exportdeklarationen. 

6. Fyll i egen ML-produktkategori för varje produkt. Kategorin syns på tillståndet vid produkten. 

7. Fyll i den totala mängden av den exporterade produkten

8. Fyll i enheten för mängden (st., kg, ml …)

9. Fyll i datumet för export av produkten. Som exportdatum räknas den dag då produkten har lämnat Finlands gränser, eller, om det är fråga om immateriell export, det datum då produkten har stått till kundens förfogande. I fråga om immateriell export kan som tid för den kontinuerliga exporten anges den period då produkten i fråga har levererats till kunden. 

10. Fyll i det sammanlagda värdet av samma produkter i euro. Om köpet har gjorts i någon annan valuta, omvandla valutan till euro.

11. Ange om exporten är kommersiell/icke-kommersiell: fakturerar ert företag verkligen för produkten. 

12. Fyll i uppgift om huruvida exporten är permanent eller temporär.

13. Vid temporär export, lägg till uppgift om returnering eller beräknad returnering

14. I utredningen för ett generellt tillstånd ska du ange hur återexportvillkoret för det generella överföringstillståndet har delgetts mottagaren. 

15. Fyll i uppgift om erhållande av mottagningskvittering

16. I punkten Tilläggsuppgifter fyller du exempelvis i:

  • om det är fråga om till exempel en överföring inom samma koncern eller någon annan motsvarande icke-kommersiell export
  • om exporten gäller returnering, underhåll eller garanti
  • närmare information om export av reservdelar eller adaptrar
  • annan nödvändig information om exporthändelsen

17. När utredningen är klar, spara den som en Excel-tabell och skicka den till exportcontrol.plm(a)gov.fi 

OBS! Skicka inte tabellen i PDF-format eller halvfärdiga utredningar

18. Skicka de inkomna mottagningskvitteringsblanketterna scannade i samma meddelande och bevara originalen i exportbokföringen. Om du inte har fått alla mottagningskvitteringar, skicka dem som du har fått, fyll i dem som saknas i mottagningskvitteringskolumnen och skicka dem genast efter att du fått dem. 

Om ditt företag har ett giltigt tillstånd/giltiga tillstånd och exporten inte har skett under den aktuella rapporteringstidpunkten, skicka också ett meddelande om detta till försvarsministeriet.



Anvisning för tillståndssökande om export av immateriell försvarsmateriel

Definition av immateriell försvarsmateriel

Liksom när det gäller den fysiska försvarsmaterielen är utgångspunkten för definitionen av också immateriell försvarsmateriel att en produkt eller tjänst ingår i Europeiska unionens gemensamma militära förteckning. De immateriella produkterna hör till produktkategorierna ML 21 (programvaror) och ML 22 (teknik). Utgångspunkten är att produkten ska vara särskilt utformad eller modifierad för militärt bruk. 

Produktkategori ML 22 gäller särskild information som behövs för utveckling, produktion eller drift, installation, underhåll (kontroll), reparation, översyn eller renovering av de produkter som tas upp i EU:s gemensamma militära förteckning. Informationen har karaktären av teknisk information eller tekniskt bistånd. 

Noteras bör att not 2 a i produktkategori 22 i EU:s gemensamma militära förteckning begränsar den immateriella export som ska övervakas. Enligt not 2 a kräver det stöd som behövs för ibruktagande och underhåll av försvarsmateriel (installation, drift, underhåll och reparationsåtgärder) inte separat exporttillstånd, om exporttillstånd redan har beviljats för produkten. Noten gäller dock inte till exempel livscykeluppdateringen av försvarsmateriel eller en väsentlig förbättring av dess prestanda och/eller egenskaper. 

Sådan teknik som eventuellt exporteras vid sidan av produkten och företagets motiverade bedömning av huruvida tekniken omfattas av produktkategori ML 22 ska alltid beskrivas för försvarsministeriet för att den vid behov ska kunna inkluderas i samma tillstånd. 

Vad är immateriell export – när behövs tillstånd?

Utgångspunkten är att export- eller överföringstillstånd krävs för immateriell export eller överföring i det skede då en programvara eller teknik som ska betraktas som försvarsmateriel exporteras eller överförs utanför Finlands gränser. Således krävs det tillstånd för överföring eller export av bland annat immateriell försvarsmateriel från ett driftställe i Finland till ett verksamhetsställe i samma företag i en annan stat. Internt informationsutbyte av allmän natur om försvarsmateriel mellan verksamhetsställena kräver inte överförings- eller exporttillstånd. 

Som export av immateriell försvarsmateriel räknas utöver elektronisk leverans också till exempel försvarsmaterielknow-how som i form av yttranden förmedlas utanför Finlands gränser. Företagen ska fästa uppmärksamhet vid vem inom företaget som har tillgång till den immateriella försvarsmaterielen och att personerna i fråga har den kompetens som behövs för att hantera materielen.

Överföring av information

Vid export och överföring av immateriell försvarsmateriel framhävs exportörens ansvar för att endast den mottagare eller slutförbrukare som nämns i tillståndet har tillgång till den immateriella försvarsmateriel som nämns i tillståndet. I praktiken innebär detta att överföringen av information krypteras på ett ändamålsenligt sätt.

Användning av molntjänster är tillåten för överföring och export av immateriella försvarsartiklar förutsatt att du försäkrar dig om att endast den mottagare eller slutförbrukare som nämns i tillståndet har tillträde till molntjänsten. När det gäller molntjänster är principen att den immateriella försvarsmaterielen anses vara exporterad när mottagaren har tillgång till informationen eller tjänsten. Att föra in den immateriella försvarsmaterielen i molntjänsten uppfyller i sig inte definitionen på export eller överföring.

Det bör noteras att tillståndet för immateriell export ska sökas på samma sätt som för export av fysisk försvarsmateriel, alltså innan informationen lämnas ut till mottagaren.

Ansökan om tillstånd

För immateriella försvarsmateriel söks export- eller överföringstillstånd på samma sätt som för fysiska produkter. I fråga om immateriella produkter behöver inte styckeantal eller enhet definieras. I fältet Produkt ska du ange den produkt eller tjänst som ska exporteras så tydligt som möjligt. Till exempel programvarans namn, den servicehelhet eller den teknik som ska exporteras. I fältet Slutanvändning ska du uppge en kort beskrivning av slutanvändningen. Till exempel myndighetsanvändning, produktutveckling eller demonstrationsanvändning. Det bör noteras att uppgifterna i produkt- och slutanvändningsfälten är offentliga. 

Av ansökan ska klart framgå den helhet som ska exporteras. Här kan man utnyttja fältet för tilläggsuppgifter i ansökan eller vid behov en separat promemoria. Dessa uppgifter syns inte på tillståndet och är endast tillgängliga för exportkontrollmyndigheterna. Av tilläggsuppgifterna ska framgå en beskrivning av produkten och/eller projektet samt produktens användningsändamål och leveranssätt. Ansökan ska innehålla en beskrivning av hur exportören säkerställer att produkten levereras till mottagaren på ett sådant sätt att den inte hamnar hos tredje part.

Ansökningar om temporärt exporttillstånd ska innehålla en beskrivning av hur tillgången till uppgifterna blockeras efter det att tillståndets giltighetstid löpt ut. Vid temporär export där besittningsrätten till produkten övergår till mottagaren ska mottagaren fylla i ett testcertifikat innan tillståndet beviljas.

Beviljande av tillstånd och tillståndsvillkor

Beviljandet av tillstånd grundar sig på samma i lagen om export av försvarsmateriel (282/2012) angivna förutsättningar som för fysisk försvarsmateriel. Dessa är de förutsättningar som gäller för sökande och de allmänna förutsättningarna för tillståndsprövning, där de uppgifter om exporten som erhållits av sökanden beaktas. De krav på verifiering av slutanvändningen som anges i lagen gäller också immateriell export.

I samband med immateriell export görs ingen tulldeklaration och i fråga om överföringar görs ingen anmälan till Tullens elektroniska servicecentral. 

Den som beviljats export- och överföringstillstånd ska föra bok över den immateriella exporten och överföringarna och halvårsvis rapportera om dem till försvarsministeriet. I den halvårsvisa exportdeklarationen antecknas export och överföringar som ändamålsenliga, tydliga helheter. Till exempel vid utförsel av data flera gånger under samma dag räcker det med en exportanteckning för dagen i fråga. Antal behöver inte anges.



Med förmedling av försvarsmateriel avses verksamhet genom vilken kontraktsparter sammanförs med varandra för att få till stånd ett kontrakt om försvarsmateriel. En fysisk eller en juridisk person som är förmedlare förhandlar om eller ordnar ett kontrakt som gäller export eller överföring av försvarsmateriel mellan tredjeländer. Med verksamhet avses på varandra följande köp och försäljningar, varvid äganderätten till försvarsmateriel övergår till förmedlaren, och annan förmedling, varvid äganderätten till försvarsmateriel inte övergår till förmedlaren utan direkt från säljaren till köparen. Med förmedling avses också en situation där äganderätten till försvarsmateriel övergår från säljaren till förmedlaren, som i sin tur överför äganderätten vidare till köparen. Det avgörande är om förmedlaren har upphandlat försvarsmaterielen till sig själv i förmedlingssyfte. Med tredjeländer avses både EU:s medlemsstater och andra stater. Förmedling av försvarsmateriel kräver tillstånd när förmedlingsverksamheten sker på finskt territorium. När förmedlingsverksamheten sker utanför finskt territorium, är den tillståndspliktig, om förmedlaren är en finsk medborgare, en finsk sammanslutning eller en utlänning som är stadigvarande bosatt i Finland enligt lagen om hemkommun (201/1994). Om det efter beviljandet av förmedlingstillstånd sker förändringar i de uppgifter som nämns i denna ansökan, ska försvarsministeriet omedelbart underrättas om dessa genom en skriftlig specificering av ändringarna.

Ansökan om förmedlingstillstånd undertecknas av den som enligt handelsregistret har rätt att teckna bolagets firma. Om ett kommersiellt kontrakt om det exportparti som nämns i ansökan har ingåtts, ska en kopia fogas till ansökan. I fråga om krut och sprängämnen ska till ansökan om förmedlingstillstånd fogas en kemisk/teknisk specifikation och i fråga om ammunition en strukturritning. Försvarsministeriet kan dessutom kräva att det till ansökan fogas bland annat följande handlingar:

  • en utredning om den slutliga användaren av produkten, dvs. ett intyg som utfärdats av en behörig myndighet i det slutliga destinationslandet för exporten (slutanvändarintyg)
  • om den vara som tillståndsansökan gäller är avsedd att användas endast som komponent i en annan produkt, ett intyg på sådan användning av varans slutanvändare (intyg över användning i egen produktion)
  • mottagarens licens, importtillstånd eller annat tillstånd på basis av vilket mottagaren har rätt att ta emot de artiklar som avses i tillståndet.

Ansökan om tillstånd för förmedling kan begäras hos försvarsministeriet:

Riikka Pitkänen, specialsakkunnig, riikka.pitkanen(a)gov.fi, tfn 0295 140 054

Frans Peltonen, specialsakkunnig, frans.peltonen(a)gov.fi, tfn 0295 140 021



Halvårsvisa utredningar över export och mottagningskvitteringar samt andra meddelanden som ska krypteras kan skickas till försvarsministeriet med skyddad e-post. Om ditt företag inte har egen skyddad e-post, kan du använda statsrådets tjänst för skyddad e-post: Anvisning för användning av skyddad e-post



Personuppgiftsansvarig 

Försvarsministeriet 

PB 31, 00131 Helsingfors 

kirjaamo.plm(a)gov.fi 

+358 295 16001 

Dataskyddsombud

Joona Lapinlampi 

PB 31, 00131 Helsingfors 

tietosuojavastaavaplm(a)gov.fi 

Allmän information om behandlingen av personuppgifter 

Syften och rättslig grund för behandling av personuppgifter 

Syftet med behandlingen av personuppgifter är att behandla tillståndsärenden enligt lagen om export av försvarsmateriel (282/2012). 

Behandlingen av personuppgifter grundar sig på artikel 6.1 c i EU:s allmänna dataskyddsförordning (EU) 2016/679 (behandlingen av uppgifter är nödvändig för att fullgöra en rättslig förpliktelse som åvilar den personuppgiftsansvarige). 

Kategorier av personuppgifter som behandlas 

Försvarsministeriet behandlar sökandens kontaktuppgifter som uppgetts i samband med begäran om förhandsutlåtande i fråga om försvarsmateriel samt i samband med ansökningar om överförings- och exporttillstånd. 

Personuppgifter som hör till kategorin särskilda personuppgifter (känsliga uppgifter) behandlas inte. 

Normala källor 

Personuppgifter som behandlas fås av tillståndssökande. 

Mottagare av personuppgifter eller kategorier av mottagare 

Med mottagare avses en fysisk eller juridisk person, offentlig myndighet, institution eller annat organ till vilket personuppgifterna utlämnas. 

Vid behov kan uppgifter lämnas ut till andra myndigheter till den del och i den omfattning som behövs för att avgöra ett tillståndsärende. De andra myndigheterna behandlar personuppgifter endast för det ändamål som anges i denna beskrivning. 

Information om överföring av personuppgifter till tredjeländer och detaljerna kring dessa överföringar 

Personuppgifterna överförs inte till tredjeländer eller internationella organisationer. 

Förvaring 

Uppgifterna förvaras i det elektroniska arkiv som tillståndssystemet bildar. 

Principer för skyddet av uppgifterna 

Vid försvarsministeriet behandlas personuppgifter endast av de tjänstemän som deltar i behandlingen av tillståndsärenden. Alla anställda vid försvarsministeriet har genomgått åtminstone en normal säkerhetsutredning och har tystnadsplikt. 

Elektroniska databaser och servrar är tekniskt skyddade och obehöriga har inte tillgång till uppgifterna. Systemen har tillbörliga brandmurs-, krypterings- och virusbekämpningsprogram för att skydda datakommunikationen. Fysiska handlingar förvaras i låsta lokaler. 

Automatiskt beslutsfattande och profilering 

Automatiskt beslutsfattande eller profilering tillämpas inte. 

Den registrerades rättigheter som gäller behandling av personuppgifter 

Rätt att få information om behandlingen av personuppgifter 

Den registrerade har rätt att få information om insamlingen och behandlingen av hans eller hennes personuppgifter. Information fås utöver i denna beskrivning också genom att kontakta försvarsministeriets dataskyddsombud. 

Rätt att få tillgång till sina egna uppgifter 

Den registrerade kan begära att få ta del av personuppgifter som lagrats om honom eller henne genom att sända en begäran om detta till försvarsministeriet. 

Rätt att korrigera och kontrollera uppgifter 

Om den registrerade upptäcker brister eller fel i sina uppgifter kan han eller hon begära att de rättas. Begäran riktas till försvarsministeriet. 

Rätt att radera uppgifter och bli bortglömd 

Den registrerades rätt att få den personuppgiftsansvarige att radera personuppgifter tillämpas inte, eftersom behandlingen av personuppgifter grundar sig på fullgörandet av den personuppgiftsansvariges rättsliga förpliktelse. 

Rätt att begränsa behandlingen av uppgifterna 

En begränsning av behandlingen innebär att personuppgifter som omfattas av begränsningen utöver att arkiveras endast får behandlas: 

  • med den registrerades samtycke, 
  • för att kunna fastställa, göra gällande eller försvara rättsliga anspråk, 
  • för att skydda en annan fysisk eller juridisk persons rättigheter, 
  • för skäl som rör ett viktigt allmänintresse för unionen eller för en medlemsstat. 

Rätten att begränsa behandlingen av uppgifter föreligger bland annat om den registrerade bestrider personuppgifternas korrekthet. Behandlingen kan då begränsas tills den registeransvarige har kontrollerat om personuppgifterna är korrekta. 

På dataombudsmannens webbplats kan du bekanta dig med andra situationer där det är möjligt att begränsa behandlingen av uppgifter

Rätt till dataportabilitet 

Rätten att överföra uppgifter från ett system till ett annat tillämpas inte, eftersom behandlingen av personuppgifter grundar sig på fullgörandet av den registeransvariges rättsliga förpliktelse. 

Utövande av rättigheter 

Om du vill utnyttja dina rättigheter i anslutning till behandlingen av personuppgifter ska du kontakta försvarsministeriets registratorskontor. Registratorskontorets kontaktuppgifter finns i början av denna beskrivning. Om försvarsministeriet avslår din begäran och det enligt din åsikt inte finns några grunder för detta, kan du kontakta dataombudsmannen. 

Utövandet av rättigheter i princip avgiftsfritt 

Utövandet av rättigheterna är i princip avgiftsfritt. Om den registrerades begäranden är uppenbart ogrundade eller orimliga, kan den personuppgiftsansvarige ta ut en rimlig avgift för tillmötesgåendet av begäran eller vägra att tillmötesgå begäran. Begäranden kan betraktas som uppenbart ogrundade eller orimliga om de framförs återkommande. Den personuppgiftsansvarige är skyldig att påvisa att begäran är uppenbart ogrundad eller orimlig. 

Klagomål till tillsynsmyndigheten 

Varje registrerad har rätt att anföra besvär hos dataombudsmannen, om han eller hon anser att behandlingen av personuppgifter bryter mot dataskyddsförordningen, dataskyddslagen eller annan lagstiftning som gäller behandling av personuppgifter. 

Dataombudsmannens byrå 

Besöksadress: Bangårdsvägen 9, 00520 Helsingfors 

Postadress: PB 800, 00521 Helsingfors 

E-post: tietosuoja(a)om.fi 

Växel: 02956 66700 

Telefonrådgivning: 029 56 66777 

(må–ons kl. 9–16) 

Anvisningar för anförande av besvär finns här.