Sök

Till försvarsministeriets ansvarsområde hör det frivilliga försvaret och samordningen av de åtgärder som anknyter till detta mellan de olika förvaltningsområdena. Försvarsministeriet har till uppgift att styra, övervaka och utveckla den frivilliga militära utbildningen.

Frivilligverksamhet som stöder säkerheten är en viktig del av samhällsaktiviteten och bevarandet av den övergripande säkerheten i medborgarsamhället. Frivilligverksamheten möjliggör för sin del att de uppgifter och färdigheter som behövs snabbt kan förmedlas till breda medborgargrupper samt förstärker myndigheternas verksamhet. Den frivilligverksamhet som utövas stöder flera förvaltningsområden.

Syftet med den frivilliga försvarsverksamheten är att utveckla medborgarnas och myndigheternas förutsättningar att delta när det gäller att stödja samhället i allvarliga störningssituationer och undantagsförhållanden. Vidare är syftet med den frivilliga försvarsverksamheten enligt lagen att främja försvarsförmågan och försvarsviljan. Utgångspunkter vid utvecklandet av det frivilliga försvaret är samhällets, i synnerhet försvarsmaktens samt det frivilliga organisationsfältets, behov.

Det frivilliga försvaret ger den finska försvarsberedskapen en effektiv resurs. Verksamheten förenar alla medborgargrupper och höjer försvarsviljan. Finland försvaras inte endast med vapen, utan genom samarbete så att hela samhällets resurser används. Också andra än militära frivilligorganisationer har sina egna viktiga uppgifter när det gäller att trygga samhällets vitala funktioner i kriser av olika grad. Genom det samarbete som frivilligorganisationerna gör framför allt på lokalnivå kan en stor säkerhetsfördel uppnås i framtiden både regionalt och på riksomfattande plan.


Lagstiftning

Bestämmelser om frivillig försvarsutbildning ingår i lagen om frivilligt försvar (556/2007). I lagen föreskrivs det bland annat om innehållet i, organiseringen av och tillsynen över den frivilliga försvarsutbildningen och annan frivillig försvarsverksamhet samt om Försvarsutbildningsföreningens organisation och offentliga förvaltningsuppgifter.  

Lagen om frivilligt försvar, som reviderades vid ingången av 2020, främjar en systematisk planering, beredning och ett systematiskt genomförande av utbildningen av reserven. Den utbildning som Försvarsutbildningsföreningen och dess medlemsorganisationer ordnar utvecklas till en progressiv helhet som stöder försvarsmaktens militära utbildning och dess behov. Dessutom möjliggör reformen att samarbetet mellan Försvarsutbildningsföreningen och försvarsmakten utvecklas till ett operativt partnerskap samt att repetitionsövningar, försvarsmaktens frivilliga övningar och det frivilliga försvaret samordnas effektivare än tidigare.


Försvarsutbildningsföreningen

Försvarsutbildningsföreningen är en offentligrättslig förening, som är verksam som en riksomfattande samarbetsorganisation för den frivilliga försvarsutbildningen. 

Försvarsutbildningsföreningen erbjuder riksomfattande utbildning i övergripande säkerhet för alla som är intresserade av att upprätthålla, utveckla och utvidga sina militära färdigheter eller allmänna säkerhetsfärdigheter.

Syftet med Försvarsutbildningsföreningen är att främja försvaret genom utbildningens, informationens och upplysningens metoder. Föreningen kan också ha enheter på regional och lokal nivå.

År 2008 fick Försvarsutbildningsföreningen ställning som offentligrättslig förening, och dess uppgifter fastställs i lagen om frivilligt försvar. Försvarsutbildningsföreningens verksamhet styrs och övervakas av försvarsministeriet.

Föreningens offentliga förvaltningsuppgifter är att

  1. ordna utbildning som främjar den militära förmågan, presentationsverksamhet, internationell utbildning samt att ge information och upplysning om det frivilliga försvaret,
  2. utveckla kvinnornas möjligheter att delta i det frivilliga försvaret och ordna tillhörande utbildning som främjar den militära förmågan och presentationsverksamhet,
  3. styra, stödja och samordna medlemsorganisationernas försvarsutbildning,
  4. genom presentationsverksamhet utveckla ungdomars möjligheter att bekanta sig med försvaret.

Försvarsutbildningsföreningens utbildning stöder försvarsmaktens, andra myndigheters och medborgarnas beredskap att agera under normala förhållanden och i undantagsförhållanden. Målet med utbildningen är att öka den allmänna beredskapen och handlingsförmågan vid störningssituationer i samhället. En del av utbildningen har också beställts av kommuner och myndigheter.

Föreningen har en stark roll som utbildare av försvarsmaktens reserv. Utbildningen stöder på ett betydande sätt utbildandet av försvarsmaktens krigstida trupper och upprätthållandet av deras militära förmåga. I föreningens verksamhet erbjuds kunniga reservister en möjlighet att söka sig till, utbilda sig för och förbinda sig vid mera krävande utbildar- och ledaruppdrag än tidigare. 

Föreningens civila utbildning stöder samhällets beredskap på vidsträckta säkerhetshot samt samhällets allmänna beredskap och handlingsförmåga. Vidare erbjuder verksamheten en möjlighet för kvinnor att mera vidsträckt delta i försvarsarbetet.

Försvarsutbildningsföreningen utvecklas som en strategisk partner till försvarsmakten i enlighet med nordiska verksamhetsprinciper. Målet är att stärka det frivilliga försvarets ställning i det lokala försvaret samt i handräckningsuppdrag.

Mer information på Försvarsutbildningsföreningens webbplats


Delegationen för frivilligt försvar

För samordning, styrning och utvecklande av det frivilliga försvaret har försvarsministeriet till sin hjälp en av statsrådet tillsatt delegation för frivilligt försvar som är verksam i samband med ministeriet. Delegationens mandatperiod är densamma som riksdagens. I delegationens sammansättning ska de rådande parlamentariska styrkeförhållandena i riksdagen beaktas.

Delegationen kan kalla in permanenta sakkunniga samt tillsätta regionala delegationer eller delegationer för särskilda verksamhetsområden under en tid som motsvarar dess egen mandatperiod. Bestämmelser om delegationens, de regionala och för särskilda verksamhetsområden tillsatta delegationernas uppgifter, sammansättning och ordnandet av deras verksamhet finns i statsrådets förordning (960/2007).

Delegationen för frivilligt försvar har till uppgift att

  1. samordna och styra organiserandet av det frivilliga försvaret,
  2. stärka det frivilliga försvarets ställning i samhället,
  3. bevaka och bedöma hur väl arrangemangen för det frivilliga försvaret fungerar och hur effektiva de är samt göra framställningar och förslag om hur det frivilliga försvaret kan utvecklas,
  4. ge utlåtanden om planer och förslag som är viktiga med tanke på det frivilliga försvaret,
  5. upprätthålla diskussion om försvaret och utveckla medborgarnas kännedom om försvaret,
  6. främja medborgarnas frivilliga försvarsverksamhet och försvarsberedskap,
  7. styra och övervaka verksamheten i de regionala delegationerna och delegationerna för särskilda verksamhetsområden.


Ministeriets övriga ansvarsområden