Haku

Puheet 2003

15.06.2003 13:30

Puolustusministeri Vanhasen tervehdys, Vapaussodan perinneliiton kesäpäivät, Mikkeli

Arvoisa vapaussoturi, vapaussodan perinneliiton jäsenet, Mikkeliläiset.

Hyvät naiset ja herrat. Tuon Valtioneuvoston tervehdyksen Vapaussodan perinneliiton kesäpäiville. Ärade festpublik, mina damer och herrar. Jag har den stora glädjen att framföra Statsrådets hälsning till Frihetskrigets Traditionsförbunds sommardagar.

Minulle on suuri kunnia, saada tervehtiä teitä täällä perinteisessä, jo Vapaussodankin aikaisessa päämajakaupungissa, Mikkelissä.

Kun Suomi reilut 85 vuotta sitten julistautui itsenäiseksi oli maassamme runsaasti aseistettua venäläistä sotaväkeä, 42 000 miestä. Harvat ulkovaltojen itsenäisyyttämme koskevat tunnustukset eivät taanneet automaattisesti maallemme uskottavaa valtiollista suvereniteettia. Kenraali Mannerheim päätti aloittaa venäläisten joukkojen riisumisen aseista Pohjanmaalta. Hyökkäys alkoi aamuyöllä 28.1.1918.

Nuoren tasavallan asevoimat aloittivat tuolloin itsenäisyystaistelun, josta historiamme tuntee monta nimeä. Ehkä oikeudenmukaisinta näille eri nimille on arvioida, että sota alkoi laillisen hallituksen tukena olleiden suojeluskuntien vapaussotana riisua venäläiset joukot aseista ja poistaa ne maasta. Punakaarti taas aloitti samana päivänä omalta kannaltaan Helsingissä luokkasodan. Ja lopulta sota muuttui myös kansalaissodaksi, jossa suomalaiset taistelivat toisiaan vastaan. Sodan tappiot, lähteestä ja laskentatavasta riippuen olivat valtavat, yhteensä noin 25000 - 30 000 henkilöä. Sota oli myös kansallinen tragedia kun saman kylän miehet, jopa sukulaiset, saattoivat joutua taistelemaan toisiaan vastaan.

Kiistämätöntä on kuitenkin se, että nuori tasavaltamme kykeni säilyttämään itsenäisyytensä ja syvistä haavoistaan huolimatta myöhemmin kokoamaan rivinsä yhtenäisiksi siten, että selvisimme myös toisen maailmansodan myllerryksestä itsenäisenä kansakuntana. Vapaussodan sukupolvi jaksoi uskoa itsenäisyyteemme sekä parempaan kansalliseen tulevaisuuteen ja onnistui perustavoitteessaan, vieraiden joukkojen aseistariisumisessa ja maasta poistamisessa. Tärkeää myös oli, että tuo sukupolvi osasi myös 20- ja 30- luvuilla ojentaa kätensä veljilleen ja tärkeää oli, että siihen käteen tartuttiin.

Finland är i dag ett av de länder som har den högsta levnadsstandarden i världen. Detta var inte fallet år 1918. Frihetskriget inlöste en plats för oss i de självständiga ländernas grupp och gjorde det möjligt att bygga upp vårt samhälle på en nationell grund och att höja vår levnadsstandard.

Suomi on tänään eräs maailman korkeimman elintason maista, sitä se ei ollut vuonna 1918. Vapaussota lunasti meille paikan itsenäisten valtioiden joukossa ja mahdollisti yhteiskuntamme rakentamisen kansalliselle pohjalle sekä elintasomme kohottamisen.



Hyvät kuulijat,

Viimeistenkin Vapaussoturiemme siirtyessä viimeiseen iltahuutoon on tärkeää että Vapaussodan itsenäisyyttämme korostava perinne elää. Vapaussodan perinneliitolla on keskeinen asema tämän perinteen vaalimisessa.

Vapaussodan perinteen vaaliminen velvoittaa myös toisella tavalla. Kansan eri ryhmiä syvästi koskettaneesta sodasta tulisi myös meidän kaikkien osata ottaa oppia ja näin tietoisesti pyrkiä ennaltaehkäisemään jakolinjojen syntymistä yhteiskuntaamme. Tässä olemme onnistuneet hyvin noudattamalla pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan tasa-arvoista mallia yhteiskuntamme rakentamisessa.

Olen monesti ajatellut katsellessani, miten eri puolilla maailmaa naapurit taistelevat toisiaan vastaan, että eikö ihmiskunta voi oppia koskaan siitä, mitä ennen on tapahtunut. Sotaa ja tappamista perustellaan milloin uskonnolla, milloin poliittisilla kiistoilla ja milloin etnisillä eroilla. Suomellakin oli kasvukipunsa, mutta Suomi löysi oman tiensä. Kansanvaltaisten menetelmien avulla löydettiin tapa kehittää maatamme ja sen eri alueita eri väestöpiirien tarpeista käsin. Opittiin kuuntelemaan ja arvostamaan toisiamme. Tämä oli ehtona sille, että suomalaiset kävivät yhtenä rintamana talvisodassa puolustamaan maatamme ja meille rakkaita arvoja.

Toivon Vapaussodan perinneliitolle parasta menestystä Vapaussodan perinteen vaalimisessa ja kiitän liittoa rakentavasta työstä. Jag tackar Förbundets medlemmar för ert viktiga arbete när det gäller att bevara frihetskrigets traditioner.

Toivotan kaikille hyvää juhlapäivää. Jag önskar Er alla en riktigt trevlig festdag.

+++

Palaa otsikoihin