Haku

Puheet 2003

22.09.2003 08:30

Puolustusministeri Seppo Kääriäisen tervehdys, Maanpuolustuskurssi 168:n avajaiset

Arvoisa Herra Puolustusvoimain komentaja, hyvät valtakunnallisen maanpuolustuskurssi 168:n osanottajat, kunnioitetut kummikurssin edustajat, hyvät naiset ja herrat! Minulla on ilo ja kunnia tuoda ensimmäistä kertaa puolustusministerinä ollessani valtioneuvoston tervehdys maanpuolustuskurssille.



Kurssi järjestetään turvallisuus- ja puolustuspolitiikan näkökulmasta mielenkiintoisena ajankohtana. Kansainvälistä turvallisuusympäristöämme sävyttävät tapahtumat Lähi-idässä ja Persianlahden alueella sekä Afrikassa. Suomea EU-jäsenmaana koskee erityisellä tavalla unionin perustuslain käsittely lokakuussa alkavassa hallitusten välisessä konferenssissa ja sen päätösten turvallisuus- ja puolustuspoliittiset vaikutukset Suomelle.

Merkittäviä muutoksia turvallisuusympäristössämme tulevat olemaan sekä EU:n että Naton ensi keväänä tapahtuvat laajentumiset. Turvallisuusympäristömme tapahtumilla ja kansainvälistä yhteistyötä muovaavilla muutoksilla on väistämätön vaikutuksensa myös ensi vuoden turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen selontekoon. Pöydällä on suuria asioita.



Hallituksen turvallisuus- ja puolustuspoliittisten selontekojen asema on puolustuksen ja puolustuspolitiikan kannalta keskeinen. Aiemmat selonteot ovat muodostaneet kestävän pohjan puolustuksemme pitkäjänteiselle kehittämiselle. Jo vakiintunut selontekomenettely ja sen valmisteluihin liittyvä laajaperäinen työ on koettu myönteiseksi koko valtionhallinnon piirissä ja laajemmin yhteiskunnassa.

Vuoden 2001 selonteko oli välitarkistus. Sen linjausten täytäntöönpano on loppusuoralla. Vuoden 2004 selonteon valmistelut ovat hyvässä vauhdissa valtioneuvoston kanslian, tasavallan presidentin kanslian, ulkoasiainministeriön ja puolustusministeriön yhteisoperaationa. Selontekomenettelyssä otetaan nyt huomioon myös opposition ääni ja eduskunnan keskeisvaliokunnat jo valtioneuvostovalmistelussa. Laaja selvitystyö pohjustaa selonteon linjauksia. Vuoden loppuun mennessä valmistuvat muun muassa selvitykset maamiinoista, iskukyvystä ja liittoutumisen vaikutuksista.

Vuoden 2004 selonteon valmisteluiden lähtökohtina ovat koko Suomen puolustaminen, yleinen asevelvollisuus ja alueellisen puolustusjärjestelmän kehittäminen. Puolustusbudjetin kehykset pysyvät tiukoilla. Niiden puitteissa on varmistettava ilmapuolustuksen pitävyys, johtamisjärjestelmien toimivuus, alueellinen puolustus, valmiusprikaatien tulivoimaisuus ja taistelukoulutuksen kehittäminen. Myös puolustustahdosta on huolehdittava esimerkiksi pitämällä varusmieskoulutus mielekkäänä ja haastavana sekä kehittämällä vapaaehtoista maanpuolustuskoulutusta.

Niin sanottuja etuoikeutettuja määrärahoja on harvassa. Puolustusbudjettikin on avoimessa kilpailussa muiden pääluokkien kanssa. Vuoden 2004 turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa otetaan kantaa puolustusjärjestelmämme edelleen kehittämiseen. Puolustusvoimien kehittämisessä keskitytään sotilaallisen maanpuolustuksen ydintoimintoihin. Tukitoimintoja hoidetaan enenevästi strategisilla kumppanuuksilla. Pilottihankkeiden kokemukset otetaan huomioon ja henkilöstön asema pyritään turvaamaan kumppanuuksiin siirryttäessä. Lisäksi Puolustusvoimien johtamisjärjestelmää virtaviivaistetaan ja keskushallintoa alueellistetaan, esimerkiksi eriyttämällä Maavoimaesikunta Pääesikunnasta.



Arvoisat kuulijat,

Pidän tärkeänä poliittista konsensusta Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa. Se on omaperäinen, suomalainen traditio ja voimavara, jonka arvo säilyy. Tämä periaate ohjaa selontekovalmistelua.

Tärkeää on, että puolustusvoimien toiminta ja puolustuspolitiikka yksityiskohtia myöten nauttivat kansan tukea. Nykyinen turvallisuus- ja puolustuspoliittinen linja – aikaansa seuraava liittoutumattomuus – nojaa kansan suuren enemmistön luottamukseen. Kansalaisyhteiskun-ta on entistä enemmän läpinäkyvä ja myös kriittisyyteen taipuvainen. Tämä asettaa myös puolustuspolitiikalle ja armeijan toiminnalle kovia vaatimuksia. Luottamuksen lunastaminen on jokapäiväistä työtä. Varsinkin muutosten ja uudistusten perustelujen täytyy olla pitäviä ja näin muodoin kansan hyväksyttävissä. Pohtimisen arvoista on esimerkiksi se, mikä on Puolustusvoimien ja puolustuspolitiikan suhde niin sanottuihin uusiin uhkiin sekä niiden ehkäisemiseen ja torjumiseen.

Suomen turvallisuusasema on vakaa ja varma. Voimme tehdä linjauksia vapaasti ja aidon itsenäisesti.

Hyvät maanpuolustuskurssilaiset,

Valtakunnalliset maanpuolustuskurssit tarjoavat poikkeuksellisen kattavan kuvan Suomen kansallisen ja kansainvälisen puolustuspolitiikan sekä kansainvälisen toimintaympäristön tilasta ja kehitykseen liittyvistä haasteista. Toivonkin, että käytätte aktiivisesti tilaisuuden hyväksi ottaaksenne kurssista irti kaiken sen hyödyn, minkä ajankohtaisten turvallisuuspoliittisten kysymysten käsittely Suomen parhaiden asiantuntijoiden johdolla mahdollistaa.

Toivotan Teille tänään alkavan maanpuolustuskurssin oppilaille mielenkiintoista ja antoisaa kurssia!

Palaa otsikoihin