Haku

Puheet 2003

02.09.2003 10:12

Puolustusministeri Seppo Kääriäisen tervehdys, Kuopion Sotilasläänin kutsunnat 1.9.2003

Kunnioitetut sotiemme veteraanit, Mannerheimristin ritari.

Arvoisat kutsunnanalaiset, Kuopion sotilasläänin edustajat, hyvät naiset ja herrat.

Tänään alkavat kutsunnat ovat merkittävä ajankohta elämässänne. Kutsunnoissa teille määrätään palveluspaikka toiveidenne, soveltuvuutenne sekä puolustusvoimien tarpeiden mukaan myöhemmin tapahtuvaa palvelukseen astumistanne varten. Olette etuoikeutettuja saadessanne astua oman isänmaanne, itsenäisen Suomen, Puolustusvoimien riveihin. Liitytte näin asepalvelun suorittaneiden suomalaisten miesten katkeamattomaan ketjuun.

Suomen turvallisuuspolitiikan perusainesosat ovat yleinen asevelvollisuus ja koko maan kattava alueellinen puolustus. Maamme on suuri ja kansamme pinta-alaamme nähden vähälukuinen. Tämän johdosta on jokainen suomalainen mies asevelvollinen. Perinteisesti suomalaiset ovat ymmärtäneet hyvin asepalveluksen merkityksen. Korostan sitä, että yleisellä asevelvollisuudella on merkitystä nyky-Euroopassakin. Kansallinen puolustusratkaisumme luo vakautta koko Pohjolaan. Tämän vakauden ylläpitämiseksi on tärkeätä, että mahdollisimman moni suorittaa asepalveluksen. Vielä tärkeämpää on se, että palvelukseen astutaan reippain mielin. Puolustuksemme uskottavuuden tärkein yksittäinen tekijä on kansamme korkea maanpuolustustahto.

Hyvät kutsunnanalaiset,

Teillä on edessänne ainutkertainen mahdollisuus kehittyä ihmisenä niin henkisesti kuin fyysisestikin. Ottakaa palveluksestanne kaikki irti, valmistautukaa palvelukseen astumiseen hoitamalla kotiasianne järjestykseen ja kohottamalla kuntoanne. Muistakaa, että maanpuolustustyötä voidaan tehdä eri paikoissa sekä monella tasolla ja se on aina yhtä arvokasta, jos siinä on sydän mukana.

Toivotan teille kaikille menestystä tulevassa palveluksessanne, muistakaa pitää pää pystyssä, mutta älkää unohtako pilkettä silmäkulmassa. Asepalveluksesta tulee jäädä hyvät muistot koko loppuelämäänne varten. Niin on jäänyt meille vanhemmillekin ja niin tulee jäämään myös teille.+++

Palaa otsikoihin