Tätä sivustoa ei enää ylläpidetä

Hävittäjien vertailu ja valinta – näin Suomelle valittiin paras monitoimihävittäjä

Hornetien tilalle tulevien hävittäjien vertailuun ja valintaan vaikutti moni asia. Tärkein kriteeri oli suorituskyky. Arvioinnin tekivät Suomen parhaat asiantuntijat.

Vaihtoehdot Hornetien tilalle

Tietopyyntö lähetettiin keväällä 2016 Iso-Britanniaan, Ruotsiin, Ranskaan ja Yhdysvaltoihin. Niistä saatiin tietoa seuraavista hävittäjämalleista: 

  • Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat)
  • Dassault Rafale (Ranska)
  • Eurofighter Typhoon (Iso-Britannia)
  • Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat)
  • Saab Gripen (Ruotsi)

Hävittäjien vertailu ja valinta – millä perusteilla hävittäjä valittiin?

Hävittäjien valinta oli merkittävä päätös turvallisuuspoliittisesti, puolustuspoliittisesti ja taloudellisesti. Monet asiat vaikuttivat päätökseen. Hävittäjävalinnan päätöksentekoalueiksi oli määritetty seuraavat asiat:

  • Suorituskyky. Järjestelmän kyky voittaa taistelut elinkaarensa aikana.
  • Kustannukset. Onko varaa ostaa sekä käyttää ja kehittää järjestelmää koko sen elinkaaren ajan?
  • Huoltovarmuus ja kotimaisen teollisuuden osallistuminen. Järjestelmän käytettävyys rauhan ja sodan aikana.
  • Turvallisuus- ja puolustuspoliittiset vaikutukset. Valinnan mahdolliset vaikutukset Suomen turvallisuus- ja puolustusyhteistyöhön.

Hävittäjävalinnassa tärkein päätöksentekoalue oli suorituskyky, mutta kaikilla muillakin päätösalueilla oli keskeinen merkityksensä. Suomen parhaat asiantuntijat tekivät hävittäjien vertailun. Sen jälkeen puolustushallinto antoi esityksen hankittavasta hävittäjästä ja niiden määrästä. Valtioneuvosto teki yleisistunnossaan hankintapäätöksen 10. joulukuuta 2021. Eduskunta päätti hankkeen rahoituksesta. Tutustu tarkemmin HX-hankkeen aikatauluun.


Hyvä tietää

Hävittäjiä valitessa on ennakoitava tulevaisuutta

Hävittäjä on korkean teknologian asejärjestelmä. Sen pitää olla vähintään samalla tasolla kuin vastustajalla, että se palvelee Suomen puolustusta.

Uusien hävittäjien arvioidaan olevan käytössä 2060-luvulle. Siksi niitä valitessa oli arvioitavaa tulevaisuutta. Uutta hävittäjää valitessa oli kyettävä arvioimaan järjestelmän kehityspotentiaalia. Kehityspotentiaalin arviointi oli tärkeämpää kuin nykytason. 

Kaikilla kandidaateilla on suunniteltu kehitysohjelma. Sisällön laajuus, suunnitelman tarkkuus ja kehitysohjelman ennustettavissa oleva hinta kuitenkin vaihtelevat.