Den här sidan uppdateras inte längre

Aktuellt i HX

13.08.20 11:00

Anskaffningen av jaktplan ökar försvarsbudgeten

Budgetförslaget för försvarsministeriets förvaltningsområde 2021 uppgår till sammanlagt 4,87 miljarder euro. Detta är 1,7 miljarder euro (54 procent) mer än budgetförslaget för i år. Ökningen beror närmast på den finansiering som föreslås för anskaffningen av multirollflygplan (HX-projektet). Utan HX-projektets andel är ökningen av anslagen inom förvaltningsområdet 0,7 procent och föranleds i huvudsak av kostnadsnivåjusteringar (inkl. avtalsenliga höjningar av löner), vilka ökar utgifterna med 50 miljoner euro. Förvaltningsområdets utgifter i förhållande till den beräknade bruttonationalprodukten för 2021 ökar till över två procent. Det innevarande årets BNP-andel är, beroende på den ekonomiska utvecklingen, cirka 1,4 procent.

Finansieringen av jaktplan

Försvarsministeriet föreslår 10 miljarder euro i finansiering för att fullt ut ersätta Hornet-materielens prestationsförmåga. Förslaget överensstämmer med den riktlinje som finanspolitiska ministerutskottet slog fast hösten 2019. Anskaffningsutgifterna kommer att realiseras under tolv år. Den finansiering som föreslås i budgeten för 2021 fördelas på en beställningsfullmakt på 9,4 miljarder euro för ”Upphandling av multirollflygplan”, varav andelen för 2021 är 900 miljoner euro samt på en finansiering på 579 miljoner euro som står utanför beställningsfullmakten. En betydande del av den finansiering som står utanför beställningsfullmakten kommer att användas för byggande av infrastruktur i Finland. Dessutom täcker denna löneutgifter för visstidsanställda och utgifter för projekthantering, inklusive köp av behövliga sakkunnigtjänster från inhemska företag och organisationer. I budgeten för 2020 har 20 miljoner euro av den totala upphandlingsfinansieringen anvisats för beredning av upphandlingsbeslutet. Finansieringsarrangemangen preciseras vid behov i budgeten för 2022. De index- och valutakursutgifter som hänför sig till upphandlingen budgeteras separat under åren 2022–2031.  

Materialanskaffning och underhåll betydande budgetandel  

Budgetförslaget innehåller utgifter på 209 miljoner euro (exkl. moms) för projektet Flottilj 2020, som det beslutats om tidigare. Av anslagen för det militära försvaret används utöver HX- och Flottilj 2020-projekten en betydande del, cirka 974 miljoner euro (38 procent), till materiell beredskap. Detta inbegriper den egentliga upphandlingen av försvarsmateriel samt utgifterna för utrustning av trupper och underhåll av materiel, vilket sker med omkostnadsfinansiering. För upphandling av försvarsmateriel föreslås en beställningsfullmakt på ca 866 miljoner euro (”Materiell utveckling av Försvarsmakten 2021”). Utgifterna för upphandlingen infaller under åren 2021–2028. Med beställningsfullmakten skaffas bl.a. ammunition, tryggas flygmaterielens livscykel och genomförs utvecklingen av Försvarsmaktens system för verksamhetsstyrning. Ytterligare föreslås det en beställningsfullmakt på cirka 150 miljoner euro för Försvarsmakten som åren 2021–2025 ska användas för upphandling av reservdelar samt för avtalen om service och underhåll av systemen. 

Försvarsmaktens omkostnader är nästan oförändrade

Den ökning av Försvarsmaktens omkostnader som baserar sig på regeringsprogrammet ökar från 5,5 miljoner euro i år till 7,8 miljoner euro. Tillägget används huvudsakligen för att inrätta nya uppgifter. I samband med tilläggsbudgeten våren 2020 kom man dessutom överens om ett tillägg på fem miljoner euro för 2021 för avlönande av avtalssoldater och annan personal för viss tid. Sänkningen av de lokalhyror som Senatfastigheter tar ut minskar Försvarsmaktens omkostnadsanslag med nästan 11 miljoner euro. Ökningen av omkostnadsanslagen med ca 1,2 procent jämfört med budgeten för innevarande år beror närmast på justeringar av kostnadsnivån. I dagpenningen för värnpliktiga och reservister görs från ingången av 2021 en höjning på 5–10 cent i enlighet med utvecklingen av levnadskostnadsindexet.

Militära krishanteringen har Libanon, Irak och Afghanistan i fokus

För den militära krishanteringens materiel- och förvaltningsutgifter föreslås ungefär 59 miljoner euro. Utgifterna för underhåll av Finlands krishanteringstrupper (53 miljoner euro) ingår i utrikesministeriets anslag. Enligt rådande bedömning kommer krishanteringstruppernas sammanlagda styrka att vara lite över 400 årsverken.

Vid försvarsministeriet ges mer information av Kristiina Olsson, ekonomidirektör, tfn 0295 140 220 och Lauri Puranen, HX-programdirektör, tfn 0295 140 403 (fornamn.efternamn@defmin.fi)




Tillbaka till rubrikerna